7.6 Target training

Target training

Wat: Alleen een leuk spel of ook heel handig? Heel handig natuurlijk, je kan het inzetten bij verschillende situaties die je hond lastig of spannend vindt, zo ben je lekker samen bezig en je hond hoeft niet met de omgeving bezig te zijn. Het is ook een leuk spelletje om met bezoek te doen of kinderen als de hond het eenmaal goed kan. Zo kan je hond een leuke interactie hebben op eigen keus zonder verder aangeraakt te hoeven worden. Het helpt het zelfvertrouwen groeien en de band met jouw als begeleider, daarnaast is het ook heel leuk om te doen.

Voorbeeld waarom: Tijdens het wandelen bijvoorbeeld als je hond andere honden ziet en je wil de aandacht bij jou hebben, dan kun je van de prikkel af gaan bewegen door een hand-target te doen.

Voorbeeld waarom: Je bent iets verder van je hond vandaan en wilt dat hij bij je komt, dan kun je een touch vragen en je hond zal bij je komen. Het is een oefening die je op verschillende afstanden aan kan leren.

Voorbeeld waarom: Je zit bij de dierenarts of op het terras en er komen honden binnen of langs. Dan kun je dit leuke spel doen zodat jij en je hond samen leuk en fijn bezig zijn. Je hond hoeft zich geen zorgen te maken of bezig te houden met de andere honden en mensen.

Voorbeeld waarom: Je hond staat open voor interactie met een kindje maar weet niet goed hoe dit vorm te geven en is wat onhandig dan kun je dit heel mooi begeleiden (Als dit veilig is) door het kindje een hand-touch met de hond te laten doen. De hond raakt heel kort met het neusje het handje aan en dan geef je een snoepje aan de hond.

Hoe: Zet de hond voor je neer en hou één hand op je rug. zorg dat je voldoende voertjes binnen handbereik hebt. Zorg ook dat je regelmatig tussen trainingssessies afwisselt met voertjes en beloning (een speeltje geven in ruil voor een touch kun je ook eens doen). Hou één hand op je rug, dit is de hand waar je de touch mee aan gaat leren. Je bent nu klaar om te starten.

Aan de slag:
Stap 1. steek twee vingers naar voren dicht voor de neus van je hond, kan niet missen dat de hond er aan gaat komen. Honden zijn van nature nieuwsgierig en zullen je vingers gaan ontdekken. Wanneer je hond je hand aanraakt zeg je: YES, en geef een voertjes uit je tasje. Het woordje Yes is je markeer woord. Hierdoor weet je hond later dat bij het woordje Yes de oefening goed is en dan volgt de beloning. Hou het makkelijk bij deze stap en bied je vingers steeds hetzelfde aan in de buurt van de neus van je hond. Oefen drie tot vier keer per dag ongeveer vijf tot tien minuten. Gaat dit goed, dan kun je naar de volgende stap.

Stap 2. wanneer je jouw vingers nu aanbiedt doe je dit op andere hoogtes. Je gaat je vingers per keer een beetje meer bewegen. Dan je hand meer links aan bieden en dan weer meer recht. Hoger en lager. Als je hond het even niet meer weet stop je hand dan achter je rug terug en presenteer je vingers daarna weer. Oefen ook weer drie tot vier keer per dag en vijf tot tien minuten per keer. Gaat dit heel goed dan gaan we naar de volgende stap.

Stap 3. Je kan nu wat meer gaan bewegen. Stukje naar voor lopen en je vingers uitsteken, stukje naar links lopen en je vingers uitsteken. Dicht bij de grond, weer omhoog. Beweeg en lijd je hond doordat hij je hand aanraakt en deze volgt. Oefen ook weer drie tot vier keer per dag en vijf tot tien minuten per keer. Gaat dit heel goed dan gaan we naar de volgende stap.

Stap 4. Nu je hond door heeft wat je van hem verwacht ga je door naar de volgende stap. Je gaat het woordje touch toevoegen. Je zegt het woordje voor je jouw vingers daadwerkelijk aanbied. Dus je zegt: touch, steekt dan je vingers uit, de hond raakt je vingers aan en je zegt: Yes, direct gevolgd door een voertje. Oefen ook weer drie tot vier keer per dag en vijf tot tien minuten per keer.

Je begint met oefen in huis, dan in de tuin en later voer je steeds meer prikkels op. Alle leden uit het gezin kunnen het beste oefenen. Honden leren namelijk persoon en locatie gebonden.