7.5 Leave it

Leave it

Ofwel: Stop signaal.

Wat & waarom: Met dit signaal ga je jouw hond leren om niets van de grond te eten of te pakken als je de cue geeft: Stop of leave it. Een mooie oefening om te voorkomen dat je hond gevaarlijke dingen zal pakken of eten wat niet goed voor hem is. Ze sluit prachtig aan op de preventie oefenen voor resource guarding.

Aan de slag:
Je gaat pas naar een volgden stap als de huidige stap goed gaat. Je werkt op het tempo van de hond en als het niet lukt bij een stap dan stop je rustig en ga je de volgde sessie starten bij een stap terug. Eerst in huis oefenen, dan in je tuin en dan pas buiten. Dit bouw je zo langzaam op tot je door alle stappen heen bent. Oefen twee/drie keer per dag vijf dagen in de week. Niet langer als vijf tot tien minuten aan één stuk.

Stap 1: Hou je hand met iets lekkers dat je hond goed kan zien in je hand ter hoogte je eigen hoofd. Zorg dat je een zakje met lekkers om hebt hangen waar je makkelijk voertjes uit ka pakken.

Stap 2: Als de hond naar het lekkers in je hand kijkt geef je met de ANDERE hand een voertje.

Stap 3: Werk op deze manier heel langzaam met je hand naar beneden. Ga pas lager met de hand waar je lekkers in houdt als de vorige stap goed gaat. Ga niet te snel. Neem je tijd. Je werkt dus in verschillende sessies van de hoogte van je hoofd, nek, borst, buik en zo door naar beneden.

Stap 4: Kom je op gezichtshoogte van de hond dan ga je de cue: stop, zeggen als de hond naar het lekkers kijkt. Je blijft ondertussen de hond met het lekkers uit de andere hand voeren. Je kan ook de cue leave it gebruiken.

Stap 5: Blijf stap vier herhalen tot deze perfect gaat. Dan kun je het gaan oefenen met iets op tafel leggen of op de grond leggen. Blijf oefenen in allerlei verschillende scenario’s zodat de hond het woordje stop in alle situaties begrijpt. Als je hond dan het lekkers ziet zeg je: stop en beloont met iets anders. Uiteindelijk kan dat ook stem worden om mee te belonen maar je blijft het altijd onderhouden met lekkers.

That’s it, zo leer je jouw hond aan op bij de stop cue niets te eten van de grond of op te pakken. Have fun met deze heerlijke oefening.