De oefeningen zijn voor alle honden geschikt om te leren dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken in het bijzijn van hun mens, dus ook perfect voor pups en jonge honden. Ook voor honden die voormalig guarders zijn geweest om terugval te voorkomen. Heb je een hond die echt hevig resource guarding heeft dan is het aan te raden om met iemand in huis aan de slag te gaan of boek een reading voor je hond om eens hem aan het woord te laten.
Alle familieleden moeten meewerken aan deze oefening als je ze gaat inzetten, dat geeft het mooiste resultaat want honden leren associaties, dus ook persoons gebonden. Heb je echt heel jongen kinderen dan is het enige wat je moet leren NIET aan de spullen van de hond te komen; niet in de mand kruipen van de hond, niet met het peelgoed van de hondspelen, de hond met rust laten als hij eet of drink en niet aan de bakken komen, niet naar de hond als die wat lekkers heeft en niets afpakken va de hond. Een kinderbrein is daar niet goed nog voor ontwikkeld om te begrijpen waarom niet en zal als het een keer geschrokken is van de hond ook weer snel vergeten waarom en hetzelfde weer herhalen. Daarom is met jong kinderen tot zeker twaalf jaar goed management belangrijk, zorg als ouder dat je hond en kind niet in een situatie zullen komen die naar of zelfs gevaarlijk is. Jij als ouder bent verantwoordelijk en niet het kind of de hond. Module 1 lichaamstaal laat je alert worden op wat je hond nu eigenlijk zegt.
Kinderen:
Bij jonge kinderen gaat het dus vooral om het veilig managen van jullie leven samen. Denk aan hekjes of grondboxen om de situatie overzichtelijk en veilig te houden. Laat honden en kinderen nooit alleen, een hond kan schrikken of pijn hebben door een kindje als die in de ogen prikt of bijvoorbeeld aan het lichaam hangt. Je hebt een mooi platform genaamd: Dierbare ontmoetingen en daar kun je voor alle leeftijden van kinderen cursussen vinden, ook online en ook voor de opa en oma bij te betrekken. Geen overbodige luxe en een mooie om eens hun blogs te leren, ik zelf ben op het gebied van kinderen ook door hun opgeleid. Het belang van je hier in verdiepen is groot, het helpt een gezonde en veilige band te creëren met honden en kindje. Leuk weetje de etherische olie Roomse kamille in de diffuser helpt honden ondersteunen bij de interactie tussen honden en kind en ook de edelsteen rozenkwarts en groene avonturijn passen hier mooi bij. Hebben beide een zachte werking op hond en kind.
Doe dit nooit:
Pak nooit iets zomaar van je hond af als dit niet hoognodig is. Ruil altijd voor iets anders dat ook lekker of leuk is. Pak ook nooit de voerbak weg of stop je hand er zomaar in. Dit veroorzaakt frustratie en beschadigt het vertrouwen van de hond in de begeleider of persoon. één keer kan al genoeg zijn om een deuk te krijgen in jullie relatie. De hond kan bang zijn dat je het afgaat nemen omdat je niet betrouwbaar bent gebleken en dat zorgt een deuk in de relatie en dus problemen. Hoe zou jij het vinden als iemand met zijn handen aan jouw eten zit en dat regelmatig? Niet zo fijn en bedenk dan ook nog eens dat je dit niet vanuit een menselijk volwassen perspectief zou kunnen benaderen want je bent een dier.
Moet je onverhoopt toch iets uit de mond van je hond halen, doe dit kalm en voorkom dat je de hond bezeert. Als jij helemaal paniekerig gaat reageren kan de hond schrikken, het voorwerp snel inslikken of zijn bek gesloten houden. Hierdoor komen er negatieve gevoelens bij kijken en kan zorgen voor negatieve leerervaringen. Heb je het uit de mond verwijderd dan geef je daarna meteen iets lekkers en prijst je hond. Sommige honden houden iets vast totdat ze thuis zijn, ruil dan thuis om. Blijf altijd kalm en ontspannen.
Oefeningen:
Hieronder kun je oefeningen vinden die kunnen helpen om te oefenen met je hond dat het oké is en veilig rondom eten en spullen. Een andere prachtige die je nu al eerder hebt geleerd is het handgebaar, deze is goud waard. Als je hond eet of ergens ligt maak je het gebaar en loop met een bochtje om de hond heen als je moet passeren. Dit signaal is al de aanwijzing als het er goed emotioneel inzit bij je hond om te weten dat er niets gaat gebeuren. Doe deze oefeningen niet allemaal in één keer achter elkaar natuurlijk en niet heel de tijd, anders wordt je hond ook gek van je.
Kauwvoorwerpen en speeltjes ruilen:
One-trial Exchange, dus 1 op 1 ruilen, ik ruil jouw lekker botje voor een bullenpees. Of ik ruil deze knuffel voor een lekker hapje of andere knuffel. Zorg dat het ruilmateriaal ook echt van waarde is. Zo leert de hond dat het gewoon hartstikke leuk is om met jou te ruilen. Het levert iets extra fijns op, iets beters, leuker en lekkerders. Wil de hond niet ruilen, prima. Ga dan naar iets opzoek dat meer waarde heeft en probeer dat de volgende keer te ruilen. Forceer nooit ander raak je het vertrouwen juist kwijt. Gewoon ontspannen en relax, je hond pikt fat dan op van je.
Voerbakbonus:
Terwijl de hond aan het eten is, benader je hem en je voegt een bonus toe aan zijn bak. Dit moet lekkerder zijn dan wat hij al in zijn bak heeft, een stuk kip of wordt bijvoorbeeld, jouw komst is da helemaal geweldig want je brengt iets heel fijns. Je kan dit er gewoon in laten vallen. Doe het max 1-2 keer per voer moment. De hond moet ook rustig kunnen eten. Verder is de regel dat je gewoon wegblijft bij de voerbak. Laat de hond met rust als deze aan het eten is.
Speelgoed en kauwbotten delen:
Ga op de vloer zitten en hou een botje vast terwijl hij hierop kauwt. Veel honden vinden dit gemak ook nog erg fijn. Aai de hond met je vrije hand zachtjes terwijl hij aan het kauwen is. Als de hond het bot al heeft blijf je er altijd vanaf! Als de hond het samen delen niet ziet zitten forceer dan niet. Dit geldt ook voor het aaien, sommige honden worden vervelend van te veel aanraking, niet doen dan en respecteer de keuze van de hond hierin. Dus jij biedt het bot aan en kijkt of hij met jouw wil kauwen, als je hond het bot al heeft blijf je ervan af.
Alertheid op je omgeving:
Scan de omgeving terwijl je buiten aan het wandelen bent op rommel die je hond niet mag hebben. Voorkomen is altijd beter als genezen. Je kan de hond namelijk lastig iets beters teruggeven dan het lekkers wat hij heeft gevonden. Bijvoorbeeld een boterham met vlees, zorg daarom ook altijd dat je lekkers bij je hebt. Ook ontdekken jonge honden alles met de bek, raak dan niet meteen in de stress, vaak kauwen ze wat en dan lopen ze er even mee en dan verliezen ze weer interesse. Wanneer je daar hyper op gefocust bent en alles tegenhoudt en afpakt vooral bij pups en jonge honden dus dan krijg je juist! Problemen. Geef he hond ook de tijd om te ontdekken, kijk eens wat er gebeurt met je boerenverstand natuurlijk. Als het echt gegeten wordt dan weet je dat je dus aan de slag mag.
Ruim je huis goed op want overal waar de hond aankan is van de hond. Wanneer je overal van alles hebt liggen dan gaat je pup en jonge hond er mee aan de haal, heb je jouw huis goed opgeruimd dan kan dit niet. Dan kan de hond ook niet leren om dingen te pakken die niet wenselijk zijn en dit zal als hij dan volwassen is ook niet bestaan dit gedrag want hij heeft het nooit kunnen leren. Zo simpel werkt het. Heeft hij toch wat ruil het met iets geweldigs en hou het luchtig.
Pijn en ongemak:
Pijn en ongemak kunnen een heel grote reden zijn voor resource guarding. Dit kun je al zien bij heel jonge pups met bijvoorbeeld giardia of last van een werveltje, uiteraard bij alle leeftijden speelt dit een rol hierbij. Daarom adviseer ik ook om altijd naar een osteopaat te gaan en een natuurgeneeskundige om pijn en ongemak uit te sluiten. Honden gaan niet zomaar problemen creëren, ze zijn conflict vermijdende dieren van nature. Plekken beschermen bijvoorbeeld waar ze liggen of hun lichaam bijvoorbeeld als je ze aanraakt kunnen pijn zijn. Dus je hebt je hond vast, wil hem optillen of raakt hem aan op de bank met je teen, dan kan je hond reageren uit ongemak. Gedrag dat je hond laat zien heeft een functie en het is aan ons om hen te begrijpen.
Het kan al ontstaan zijn in het nest, de ouders kunnen het hebben dus het kan overgegeven zijn, pijn of ongemak, slechte leerervaring opgedaan en nu denk je hond dat hij met eten of plekken niet veilig is. Er kan van alles aan de grondslag liggen. Het is geen onnatuurlijk gedrag en komt meer voor dan je zou denken, het is wel heel onhandig. In mijn boek: je hond beter begrijpen ga ik meer in op dit onderwerp. Reken je hond dus niet zomaar zwaar af maar kijk wat er echt speelt, weet je nog de behavior iceberg van module 1, er is veel meer aan je hond dan dat je allen met je ogen waar kan nemen. Een goede relatie bouw je op door elkaar te begrijpen. En dan heb je ook nog het stukje spiegelen en het energetische werk wat erbij komt kijken. Leren grenzen aangeven bijvoorbeeld, wat wil je hond je zeggen?