7.3 Angst & geluiden

Tip: lees ook mijn boek: Je hond beter begrijpen, bij hoofdstuk 10.5 & 10.6 – Vuurwerk en onweer. Deze hoofdstukken vullen aan op module 7.3 van de online cursus. Ook kun je in onze webshop een speciaal kopje vinden voor honden met geluiden angst, we bieden hier ondersteunende producten aan op een natuurlijke manier. Deze producten ondersteunen de trainingen hieronder.

Buffer voor geluiden opbouwen

Je leert met deze oefening een neutrale of zelf positieve associatie maken met geluiden die de hond spannend kan vinden of spannend vindt. Het vraagt consequent toepassen. Als we bij heel bange honden de angst al minder kunnen maken dan hebben we al een hoop gewonnen. Verder is die ook goed voor pups en jonge honden om te leren dat geluiden iets goed of fijn opleveren en dus niet eng zijn. Denk aan de uitlaat van een auto die ineens veel te hard knalt, een rammelende aanhangwagen, onweer, vuurwerk enz.

Is je hond heel erg bang voor geluiden of ineens bang terwijl dat eerder niet was en je kan ook geen duidelijke aanleiding vinden, neem dan contact op met een goede holistisch dierenarts. Pijn en ongemak is soms een reden voor bang te zijn van geluiden. Als je schrikt en je zet je lichaam schrap kan dat voor pijn zorgen en de associatie is dan zo gemaakt. Geluid = pijn, ook als de pijn er niet meer is kan de link al gelegd zijn. Maar ook in de angstfase van een pup of jonge hond kan geluidenangst ontstaan, let hierop! In mijn boek: Je hond beter begrijpen ga ik dieper in op angstfase bij honden en waar je op kan letten om angst te voorkomen. Hoe dan ook, deze oefeningen sluiten weer naadloos aan op het boek en ze vullen elkaar prachtig aan.

Hoe doe je deze oefening: Door consequent geluiden te koppelen aan iets lekkers.

Benodigdheden: Markeerwoord: Dit is een woord dat je zegt op het moment dat je een geluid waarneemt en dus hoort. Bijvoorbeeld: geluid of boem. Het maakt niet uit welk woord je gebruikt als je het maar consequentie gebruikt.

Pot met voertjes altijd paraat of buideltje met wandelen: zorg dat je altijd voertjes in de buurt hebt staan in je huis, je kan hier beloningsstationnetjes voor maken of bij je draagt. Elke keer als je een geluid waarneemt en dus hoort gebruik je naast het markeerwoord ook een voertje. Die beloningsstationnetjes staan dan op handige plekken in huis en in je tuin zodat je nooit mis grijpt.

Hoe werkt het: Elke keer als je een geluid hoort zeg je jouw markeerwoord. Dus je hoort een knal, dan zeg je: geluid of boem en direct erachteraan geef je een voertje. Het lekkers moet heel lekker zijn voor je hond en van zeer hoge waarde.

Het is hierbij belangrijk dat je dit consequent uit zal voeren elke keer als je een geluid hoort. Door altijd iets lekkers aan geluid te koppelen zorg je ervoor dat je hond de link tussen geluid en iets leuks gaat leggen. En dat zal ervoor zorgen dat je hond neutrale of positieve gevoelens zal gaan ervaren bij geluiden.

Gebruik een voertje dat je hond echt heel lekker vindt en test het van tevoren uit wat er echt is de smaak valt.

Bang voor bepaalde geluiden
Bij dit stappenplan is het belangrijk dat de hond ten aller tijden ontspannen is voor je naar een volgende stap gaat. Je begint met het oefenen van de aan één gesloten geluiden. De geluiden met intervallen komen pas veel later aan bod. Dit is heel belangrijk want als je te snel gaat maak je het erger en als he proces heel saai gaat dan weet je dat je op de goede weg bent.

Op deze pagina kun je professionele geluidsopnamen vinden maar je kan ook zelf geluiden kiezen die passen bij jouw hond zijn geluidenangst: Kindergeluiden, baby’s, auto’s enz. Via spotify bijvoorbeeld of YouTube. Gebruik een goede speaker met goed geluid. Deze oefening is voor honden die bang zijn voor vuurwerk of om te voorkomen dat ze vuurwerk eng vinden. Maar dit kan ook gaan over onweer of bijvoorbeeld motor geluiden. Deze Training gebruik ik voor honden die bang zijn voor geluiden, de angst neemt dan af en zal verminderen. Ook zet ik de oefening in bij pups en jonge honden als vuurwerk/geluiden-training te preventie.  

https://www.dogstrust.org.uk/help-advice/dog-behaviour-health/sound-therapy-for-pets

Geluiden aan één stuk trainen:
Wat kan helpen is het matje van de rust op mat oefening te gebruiken ALS JE HOND DIE OOK ECHT AL GOED KENT. Dan is het een rustige en veilige plek geworden. Je zet dan het geluid aan, pakt het matje en de olie en gaat dan starten.

Stap 1. Begin op het geluidsniveau dat bijna niet hoorbaar is. Zodat jij en je hond het nog amper horen. Als je aan je hond merkt dat hij iets hoort dan ga je zeker niet omhoog. Misschien moet je zelfs een tandje lager. Schrijf op in een dagboekje welk volume je gebruikt hebt. Dit is het niveau waar mee gaat starten en verder gaat opbouwen. Bij elke nieuwe sessie pak je dus het boekje erbij en start rustig wat zachter en bouwt direct op naar het laats gebruikte niveau. Als je namelijk op een heel hardvolume ent geëindigd kan het ineens wel heel hard zijn om meteen daarop aan te zetten. Je gaat daar wel bijna meteen naar toe maar heel even acclimatiseren natuurlijk.

Stap 2. Pas als het geluid aanstaat en je hebt het volume bepaald ga je iets leuks doen met je hond. Je kan spelen, snuffelen in een Snuffelkussen of een ander leuk hersenwerkje, of bijvoorbeeld een Kong. Het mag van alles zijn zolang je hond maar een tijdje bezig is. Let wel op dat je eerst het geluid aanzet en dan pas het lekkers geeft of het spel aanbiedt. Op het moment dat het geluid stopt, stop je met spelen of je ruilt het lekker wat hij heeft voor een lekker koekje. En dan leg je het weg. Pak het niet zomaar af want dat zou voor problemen kunnen zorgen in je band met je hond, kies dus iets wat werkt voor jouw hond. Ik doe kies met de geluiden aan één stuk vaak voor een lickimat of snuffelkussen, deze kan ik op de plek zelf makkelijk bijvullen. Of ik doe een zakje om met lekkers in en geef steeds kiene voertjes op de plek waar de hond is, steeds weer een handje vol zodat de hond lekker bezig blijft. Je kan zo makkelijk stoppen en ruilen, geeft geen gedoe en is makkelijk voor jezelf.

Je begint je training eerst met geluid omdat je wil dat je hond het lekkers of leuks aan het geluid gaat koppelen en niet andersom, dat zou ervoor kunnen zorgen dat het lekkers geassocieerd wordt met enge dingen en dat werkt dan juist tegen je. Dit doe je drie tot vier keer per dag ongeveer vijf tot tien minuten per sessie. Deze stap herhaal je net zo lang tot je hond echt niet meer reageer op het start geluid. Pas dan en alleen dan ga je naar de volgende stap.

Stap 3. Je verhoogt het volume ietsje, een klein stapje. Je speelt dit geluid drie tot vier keer per dag af op dit volume. Dit doe je ook weer vijf tot tien minuten lang. Dit doe je weer net zo lang tot je hond op dit nieuwe volume ook niet meer op reageert. Met reageren bedoel ik dat je hond echt ontspannen is en oké. Let goed op de stress signalen die je hebt geleerd in module 1 en het vullen van de stress-emmer.

Stap 4. Herhaal deze stap waarbij je elke keer het volume weer ietsje omhoog zet. Je dient er rekening mee te houden dat het echt wel een tijd kan duren voor je hond geen reactie meer heeft op het geluid. LET OP! Als je hond toch reageert op het geluid dan stop je de sessie. Je bent dan iets te snel gegaan en zal weer een stapje terug moeten. Begin je volgende sessie dan de volgende keer op een lager niveau. Pas wanneer je hond echt niet meer reageert op de langdurige geluiden, of het geluid gaat zien als voorspeller van iets leuks of lekkers, kun je gaan trainen op de geluiden met intervallen.

Je begint eerst rustig op één plek, wanneer je merkt dat dit echt goed gaat kun je iemand vragen rond te lopen met de speaker als je die mobiel hebt. Zo raakt de hond ook gewend aan geluid dat van verschillende kanten komt. Dit zal ten goede komen aan het omgaan met geluiden buiten training om, dat komt namelijk ook van allerlei verschillende kanten af. Dit kun je ook doen bij de geluiden met intervallen.

Geluiden met intervallen trainen
Stap 1. Bij deze geluidsopname kunnen tot tien seconde pauzes van stilte zitten, hou daar rekening mee. Je begint weer op het volume vanwaar je hond niet reageert op het geluid. Dit ga je ook weer opbouwen op het tempo van je hond. Wees alert, al je het geluid hoort dan ga je iets leuks doen, bijvoorbeeld samen spelen of je geeft lekkers uit je handen aan de hond. Wanneer het geluid stopt stop je met spel of geeft geen lekkers meer. Ga hier mee door tot je hond niet meer reageert. Herhaal het drie tot vier keer per dag zo’n vijf tot tien minuten per sessie. Als je hond niet meer reageert ga je naar de volgde stap.

Hierbij vind ik het makkelijk om een trainingstasje om te hebben en voertjes op de grond te leggen voor de hond. Dan kan je makkelijk geven en stoppen. Je kan ook zelf geluid aan en uit zetten, dan heb je meer controle en je kan dan dus ook een eigen geluidsopname gebruiken.

Stap 2. Als je hond niet meer reageert ga je het volume een stapje hoger zetten.

Stap 3. Herhaal de stap waarbij je elke keer het volume iets omhoog gaat zetten. Het is goed om je te beseffen dat dit een tijdrovend proces zal zijn. Het kan een hele poos duren voor je hond geen reactie meer heeft op het geluid.

Wanneer je hond in huis niet meer schrikt van het geluid en er oké mee is dan ga je ook in een andere context oefenen. Omdat honden in een bepaalde context leren is het belangrijk hierin steeds te variëren wanneer een bepaalde locatie goed gaat. Honden hebben zelfs verschil in leren met dag en nacht. Het verstandigste is dus ook om beide te oefenen. Eerst in huis, dan je tuin en wellicht ook buiten als het om onweer, vuurwerk en auto’s gaat. Maar echt stapje voor stapje!