6.3 Zoek het spel

Zoek het speeltje

In het voorbeeld hou ik een speeltje aan, je kan dit ook doen met zijn kauwsnack, Kong, eierdoosje, wat lekkers of een dummy speciaal om te speuren waar je voer in kan doen, maar een oude sok zoals bij de module van verrijking werd benoemd is ook helemaal goed. Sommige honden vinden het ook leuk als ze hun favoriete flostouw mogen zoeken en daarna ga je direct een touwtrekspel als beloning doen. Het ligt er maar net aan wat jouw hond motiveert. Hoe groter de hond hoe groter de beloning mag zijn van voertjes. Ook zal het ras meespelen maar elke hond is te motiveren voor de juiste beloning en als het op het juist niveau van kunnen is. Wat dat is maakt niet uit zolang je maar plezier hebt, wees trots op je hond want hij kan je energie voelen. Grapjes als hij is er te dom voor worden gewoon begrepen… weet je nog telepathie in module 1.

Spelregels:
Je hebt een duidelijk start en een duidelijk stop signaal. Dat maakt het voorspelbaar voor je hond en zo blijft je hond ook niet in een zoekmodus hangen als je klaar bent. Sommige honden zijn namelijk het type geef nooit op. Hou het leuk en maak het niet te ingewikkeld! Het spel is immers voor je hond. Ga pas na een volgende stap als de stap ervoor echt goed gaat. Elke stap heeft meerde sessies nodig net als alle andere oefeningen, verspreid over verschillende dagen. Ga niet te snel, werk op het tempo van jouw hond en maak vooral plezier. Je stoort je hond niet tijdens het zoeken en geeft geen aanwijzingen. Wanneer je het spel op het tempo van je hond opbouwt zal hij je hulp ook niet nodig hebben. Storen zorgt voor concentratie verlies en dat gaat ten koste van het spelplezier. Dus ben jij normaal de grootste cheerleader van je hond en roep je het altijd uit hoe trots je bent en blij…laat het dan even totdat het gelukt is. Als je hond het speeltje gevonden heeft prijs je hem wel de hemel in. Dan is je hond extra trots op zijn knappe prestatie en het zal een hele pak zelfvertrouwen geven.

Geniet van het proces en zie het zelfvertrouwen groeien!
Stap 1: Laat je hond wachten en verstop het speeltje op een plek waar je hond ziet waar je het neerzet. Je verstopt het dus nog niet echt. Als het speeltje op zijn plek ligt zeg je jouw hond dat deze mag zoeken. Heeft die hem gevonden dan ben je heel blij en beloont hem met heel veel lekkers. Dit zorgt voor een positieve emotionele respons en je hond zal zeer gemotiveerd zijn. Beloon altijd met lekkers en stem.

Stap 2: Leg het speeltje neer op een plek die de hond kan zien. Echter ziet de hond het speeltje nu niet meteen liggen maar weer wel waar die moet zijn. Als het speeltje op zijn plek ligt mag je hond gaan zoeken. Gevonden is weer groots belonen. Beloon altijd met lekkers en stem.

Stap 3: Leg het speeltje op een plek neer die je hond niet ziet. Dit kun je doen door op bijvoorbeeld drie plekken te bukken alsof je het speeltje neerlegt. Echter leg je het speeltje maar op één plek neer. Gevonden is heel groot belonen, lekkers en stem!

Stap 4: Herhaal stap 3 maar breid het zoekgebied langzaam uit op het tempo van je hond. Je kan het steeds op zijn kunnen wat moeilijker maken maar ga niet overdrijven, als je hond interesse verliest dan weet je dat je het een stapje te ver hebt gebracht. Gevonden is ook weer belonen uiteraard.

Je kan dit eerst in huis aanleren, in de tuin en dan buiten. Hoe Gaaf als je tijdens het wandelen zo lekker buiten aan de slag kan met je hond. Dit is echt genieten voor beide en het helpt je hond een nog betere band met jou krijgen want jij bent immers de coolste mens die meegaat in zijn belevingswereld.