5.2 Bel = Mat oefening

Bel = mat oefening of achter een hekjes of zelf een totaal andere ruimte

De basis werkt in deze oefening hetzelfde, ik hou in het voorbeeld even de mand aan maar mag elke plek zijn die voor jouw hond werkt.

Koop een andere bel met een ander geluid, het geluid moet nieuw zijn en je hond mag het niet kennen. Een ring-bel RING is heel handig of soortgelijke andere mobiele bellen die je zelf op zou kunnen hangen. Deze bel doet het namelijk ook als je hem niet ophangt en is letterlijk mobiel dan.

Hou de bel in je hand ga naast de hond staan en druk op de knop, elke keer als je drukt geef je jouw hond iets heel lekkers. Bij deze stap niet op de uiteindelijke plek. Eerst de associatie maken BEL IS LEKKER!  Een aantal keer per dag herhalen een aantal dagen achter elkaar tot hij de link ook echt legt! Denk hier bij aan vier vijf dagen en dat tien keer per dag oefenen. Je gooit het snoepje op de grond en voert het niet in de mond.

Hou de bel in je hand en ga naast de plek staan waar je uiteindelijk wil dat je hond naartoe zal gaan. Druk op de bel en gooi de brokjes op de plek. Blijf een aantal brokjes gooien zodat hij ook even blijft. Herhaal dit enkele keren per dag en een aantal dagen achterelkaar tot hij het echt snapt! 

Iemand anders drukt op de bel. Jij blijft bij de plek staan. Als er op de bel gedrukt wordt, gooi je al een brokje op de plek en daarop volgend nog een paar. Herhaal dit enkele keren per dag een aantal keer per week. 

Iemand anders drukt op de bel, hond gaat naar de plek en jij blijft op één tot twee stappen afstand staan en gooit brokjes op de plek en daar achteraan nog wat brokjes. Enkele keren per dag herhalen en een aantal keer per week.

Herhaal dezelfde stappen maar maak nu de afstand een beetje groter zodat je niet meer direct bij de hond staat als hij naar de plek gaat. Maak de afstand bij elke oefening steeds een beetje groter. Ga niet te snel in het oefenen met de afstand, leg een echte goede basis neer en ga op het tempo van je hond. Niet op wat je graag wil dat het tempo is, dat heeft geen zin namelijk en je helpt je hond zo echt niet.

Je laat een bekend persoon vanaf de voordeur bellen, let wel op dat de bel nog steeds in je handen is en niet ophangt. De bekende persoon belt aan en de hond gaat op de plek en je gooit weer brokjes op de plek net als de stappen hierboven. Oefen dit ook weer een paar keer per dag en een paar dagen achterelkaar. Zolang als nodig is en echt goed gaat.

Vraag aan een onbekende/minderbekende persoon om je te helpen. De persoon houdt de bel in zijn/haar hand en belt aan vanaf de voordeur. De hond gaat op de plek en jij beloont weer flink met lekkers, net als bij de vorige stappen. Het enige verschil is dat je nu de hond op zijn plek gaat laten blijven en het bezoek echt binnenkomt. Laat iemand bij de hond blijven zoals besproken in de oefening hier voor bij het binnenkomen en eventueel met een lijntje aan. Als je de hond dan blijft belonen voor op de plek blijven komt het bezoek binnen. Als je hond een blijf kan hoef je er niet bij te blijven en als je alleen bent en het is lastig dan heb je dus sowieso gekozen voor de optie achter het hekje. Het hekje doe je dan dus dicht gaat en de vreemde komt naar binnen. Oefen dit net zo lang tot dit goed gaat en dan kun je de bel op gaan hangen. Om dit een vaste routine te maken.

Niet vergeten:
De bel die je nu hebt met het oude belgeluid is uitgetrokken tijdens de training en je moet met bezoek afspreken dat ze jou op je telefoon bellen. Hang een briefje op de deur voor onverwacht bezoek en zorg dat ze niet op het raam

kloppen. Zo hoef je niet te haasten bij bezoek, verwacht of onverwacht. Bij stress in het leervermogen heel laag dus we willen dat de basis rustig is. Oefen alles wat je graag wil bereiken dan ook eerst in alle rust en bouw het op. Echt goed oefenen zorgt ervoor dat je jouw dier de beste kans van slagen geeft. Het kost dus tijd, liefde en geduld. Net zoals als je dat moet doen bij een mensenkind, die moet je jaren dingen leren, dat is veel meer tijd, geld en energie dan in je hondenkindje. Neem er dus je tijd voor, je leven en dat van je hond wordt er zoveel fijner op.

De mand of kussen moet op en rustige plek staan waar de mensen die binnen komen niet langs lopen. Je wil je hond juist scheiden van je bezoek en hem rust geven. Dus niet in een rechte lijn van het bezoek dat binnenkomt. De plek mag nooit gebruikt worden als strafplek, dan komt er een negatieve associatie op en maak je het bezoek juist de voorspeller van iets naars en onprettigs. Lukt een oefening niet bekijk dan echt eens kritisch waarom niet. Ga je te snel, wat is jouw invloed, die van het bezoek of andere dingen die zouden kunnen spelen. Bedenk je het volgende altijd: JOUW HOND DOET ZIJN STINKENDE BEST OM TE DOEN WAT HIJ KAN MET DE ONFORMATIE DIE JIJ GEEFT. Je hond is niet bezig met een stoute hond te zijn, jouw hond wil net als jij een fijn en gelukkig leven. Daarin hebben jullie beide je eigen aandeel. Ja en ook hier komt spiegelen bij kijken. Ben jij is de stress als er bezoek ik? Wat verwacht je dan van je hond? Wil je wel bezoek ontvangen? Jouw houding speelt hier ook in mee. Maak een plan van aanpak, oefen het en voer het uit en zet door.