Is een gouden oefening voor elke hond. Dit is de meest fijne en natuurlijke manier om vreemde honden aan elkaar voor te stellen. Of het nu gaat om puppy’s, pubers of volwassen honden. Vaak wordt er verkeerd gedacht dat je honden altijd maar zomaar samen kan brengen, dit kan heel intens zijn voor je hond en je kan dit beter doen op deze manier. Parallel lopen en sociale wandelingen zijn er om honden te helpen nieuwe honden te ontmoeten maar ook voor angstige en uitvallende honden te helpen oké te zijn met het passeren van andere honden op gepaste afstand. Het ligt dus aan de hond en wat jullie behoeftes zijn waar je de oefening op in gaat zetten. Je kan het gebruiken om honden aan elkaar te laten wennen met als doel samen wandelen of samen wonen, maar ook om los te kunnen zijn naast elkaar. Voor socialisatie maar ook dus voor reactieve honden en dan niet als doel om überhaupt ooit heel dicht bij te komen maar gewoon om oké te leren zijn met andere honden in de omgeving, of mensen natuurlijk.
Maar ook heel handig als je in huis spanning voelt tussen twee honden nadat er één terug is van een apart bezoekje aan de dierenarts. Door de andere geur kan er dan ooit spanning in huis ontstaan en even een kleine stukje op gepaste afstand lopen kan dan helpen voor je weer samen ontspannen naar binnen gaat. Ook als honden elkaar al kennen en een tijdje niet hebben gezien, je kan dan een stukje spanning eraf laten lopen en dan pas dichterbij of los. Je past de oefening aan op de honden voor je.
Parallel, zo doe je dat:
(Ik ga er in dit stukje even vanuit dat de honden moeite hebben met mensen of andere honden. Dit hoeft bij jou niet het geval te zijn en dan kun je hem aan passen op jouw dier)
Laat de persoon of het dier dat spannend is op een voor de hond veilige afstand staan in een grote open ruimte buiten. De afstand moet zo groot zijn dat de hond niet reageert, dat houdt in dat de hond op die afstand zich goed voelt bij de prikkel en niet angstig of gestrest is. Vanaf die afstand ga je rustig wandelen. Loop kalm en zorg dat de prikkel geen onverwachte bewegingen maakt of ineens zonder overleg dichterbij komt. De prikkel als het een mens is kan zijn hoofd en/of lijf afwenden van de hond, dit geeft aan dat je geen conflict wil en is beleefd in hondentaal.
Maak een plan
Bedenk op voorhand wat je gaat en kan doen als er plots iets niet gaat zoals gepland. Bedenk vluchtroutes voor de hond, hoe en waar kun je snel weg komen. Laat eventueel een auto dichtbij staan waar je de hond direct veilig in kan zetten. Hou de omgeving goed in de gaten en wees alert.
LET OP! Mensen lopen automatisch vaak naar elkaar toe zonder het in de gaten te hebben. Waak hier voor! Je komt alleen dichterbij als de hond er oké mee is en zich goed voelt bij de prikkel. Wil de hond meer afstand dan geef je dit direct! Dat betekent namelijk dat je te snel te dichtbij komt. De hond bepaald hoe snel dit mag gebeuren. Ook kan het zijn als je te snel te dichtbij komt dat de honden naar elkaar gaan trekken, neem afstand en creëer rust. Al het begin is lastig, de honden moet dit even leren en begrijpen wat het doel is. Ook kan een hond in het begin even wat meer trekken, dit zou langzaam af moeten bouwen. Een hond die alleen maar hard aan de riem trekt is gespannen en de wandeling is voor hem te moeilijk.
Opsplitsers
Tussen honden zie je dit weleens gebeuren zoals beschreven in de eerste module. Wanneer twee honden te dichtbij elkaar staan of in conflict lijken te komen. Er komt dan een derde hond rustig tussendoor lopen. De honden die dichtbij elkaar staan gaan dan vaak kalm ieder een eigen weg. De hond die opsplitst noemen we ook wel een de susser. Hij kalmeert de andere honden.
Wanneer mensen aan het knuffelen zijn of stoeien kunnen honden dit ook wel eens bij ons proberen te doen. Lukt dat niet kunnen ze opspringen of ertussen proberen te komen. De hond denkt namelijk dat de mensen in conflicten zijn en wil de boel sussen.
Zelf opsplitsen
Wij mensen kunnen dit gedrag makkelijk kopiëren en zelf toepassen. Wij kunnen bij het parallel lopen een extra barrière vormen tussen de hond en de prikkel in. We kunnen ook meerdere mensen in zetten die helpen opsplitsen als een hond een prikkel echt heel spanend vindt. Hoe meer sussers tussen de twee honden in hoe kalmer de hond kan worden.
Bij sommige honden kunnen er ooit wel drie mensen tussen lopen. Naar mate de hond kalm blijft kunnen we tijdens de wandeling langzaam een splitser er tussen uit laten lopen net zo vaak tot dat de hond nog maar alleen met zijn begeleider en de prikkel parallel loopt, dus naast elkaar op een gepaste afstand. Hoe snel dat kan gaan en op welke afstand hangt af van de hond prikkel relatie.
Blijf op de lichaamstaal van de hond letten en ga pas een stapje verder als de hond er klaar voor is. Ga ook niet te lang aan een stuk door. Dit kan heel intensief zijn voor de hond. Soms is vijf minuten al genoeg de eerste paar keer, bouw langzaam op. Stop op het hoogtepunt, blijf onder de grens van de hond en sluit altijd positief af.
Merk je dat de hond op de een of andere manier toch echt oncomfortabel is geworden en je bent te laat geweest met ingrijpen haal de hond dan uit de situatie en laat hem ergens even rustig snuffelen zodat deze weer kalmeert, strooi wat voertjes op de grond bijvoorbeeld. Is de hond gekalmeerd dan ga je rustig naar huis, en de volgende keer probeer je dit te voorkomen.
Tijdens het wandelen mag je af en toe ook even stoppen om hond te laten observeren als deze dat prettig zou vinden. Door te observeren en op afstand te snuffelen kan de hond informatie verzamelen over de prikkel. Geef de hond hier echt de tijd voor. Eventueel kun je er dan voor kiezen om het attentie signaal in te zetten als de hond te lang aan het kijken is en je ziet dat hij gaat fixeren. Maak het attentie en beloon je hond voor even aandacht voor jou. Je kan het attentie signaal dan ook gebruiken om meer afstand te creëren.
Je kan ook regelmatig eens wat lekkers op de grond strooien en de hond het lekkers op laten snuffelen. De hond heeft de prikkel gewoon nog in de gaten en door het lekkers in combinatie met de prikkel zal de hond een positieve associatie op gaan doen. Daarnaast help het snuffelen de hond te kalmeren.
Objecten als opsplitser gebruiken tijdens een gewone wandeling
Tijdens het wandelen kan het ook helpen als je in een voor de hond moeilijke situatie zou komen om auto’s of muurtjes als opsplitsing te gebruiken. Dit kan voor meer rust zorgen bij de hond. Loop ook nooit recht op een prikkel af maar loop er met een bocht om heen. Hoe groot de bocht is hangt af van de hond en wat voor de hond een veilige afstand is naar de prikkel toe.
Hou bij elke stap in de gaten dat de hond zich er goed bij voelt en kom pas dichterbij als de hond dit ook echt aan kan. Een hond dwingen in een situatie die deze nog niet aankan werkt totaal niet. Het zal niet ten goede komen aan jullie relatie en de hond zijn gedrag zal verslechteren. Door regelmatig hiermee te oefenen zul je goed resultaat boeken. Twee keer per week is oké, maar drie keer zou nog beter zijn of zelfs vier.
Sociale wandeling:
Deze wandeling lijkt heel erg op het parallel lopen en kan afwisselend gedaan worden. Bij parallel lopen loop je op een veld naast elkaar met een gepaste afstand er tussen en bij een sociale wandeling loop je achter elkaar, alle principes blijven verder hetzelfde. Bij een sociale wandeling loop iemand voor en iemand achter maar kan ook met meerdere honden als je hond dit al aankan. Je komt over verschillende sessies dichterbij en neemt de tijd die je nodig hebt. Sommige honden kunnen in een korte tijd al samen en andere hebben meerdere sessies nodig en weer andere zullen nooit echt fysiek contact maken. Hangt weer allemaal af van je hond en wat het doel is van de wandeling.
Natural agility en balans en coördinatie oefeningen:
Deze kun je buiten combineren met de sociale wandeling. Door op gepaste afstand van elkaar leuke oefeningen te doen die fun zijn zullen de honden een positieve associatie met elkaar krijgen. Echt heel leuk als honden elkaar nog een beetje spannend vinden maar wel in elkaars buurt kunnen zijn. Het schept een band en je hond zal het fijn vinden om ondertussen lekker bezig te zijn.
Stalken:
Heb je geen mensen om mee te oefenen dan kun je achter mensen aan gaan lopen die niet door hebben dat je ze inzet om te oefenen. Zorg wel dat de hond voor aan de lijn zit en voor je uit loopt of iig ver genoeg achter je zit, je kan dan namelijk de afstand niet zelf controleren.
Materialen die je nodig hebt zijn een y-vorm tuigje en een drie of vijf meter lijn.