4.5 Patroonspellen

Patroonspellen 

Wat is een patroonspel?
“Pattern Games” (Patroonspellen) komen uit het boek Control Unleashed: Reactive to Relaxed. Patroonspellen zijn een eenvoudige reeks oefeningen die honden voorzien van een veilige structuur om ze te helpen met het normaliseren van veranderingen in hun omgeving (mogelijke “triggers” aka “Prikkel” voor reactieve of drukke honden). Deze spelletjes laten de honden goede gedragskeuzes maken. Daarnaast leren ze hen te focussen en te werken aan het comfortabel reageren op dingen die hen storen of prikkelen, zonder overdreven te reageren. Ze helpen je hond zich beter voelen in situaties waar die anders iets onrustig kan zijn.

Waarom zou je je hond dit leren?
Dit is een zeer goed spel om je hond te leren focussen en zich naar jou te heroriënteren wanneer er zich plotseling een verandering voordoet in de omgeving (SEC = Sudden Environmental Change).
– Het biedt een voorspelbare en veilige structuur voor je hond
– Het helpt ze om veranderingen in de omgeving te normaliseren
– Patroonspellen zijn leuk!

Als een patroon niet meer werkt, dan moet je de omgeving opnieuw beoordelen. Geef je hond even rust of verplaats naar een andere locatie. Het kan zijn dat je te dichtbij een prikkel bent bijvoorbeeld of je hond heeft misschien een te volle stressemmer.

Strooien


Wat – Gooi 5-6 voertjes verspreid op de grond.
Waarom – Het rollen/gooien kan gebruikt worden zodat de hond kan ruiken aan het eten en het eten kan opeten. Een hond die de voertjes kan ruiken en eten is een hond die normaal functioneert. Dit vertelt ons meer over de emotionele toestand van de hond en dan kunnen we iets meer van de hond vragen. Het communiceert ook naar andere honden dat jouw hond gewoon een hond is, snuffelen en foerageren (verzamelen van voedsel) en daarom geen bedreiging vormt. Als je hond dus geen voer aanneemt dan geeft dit info dat de situatie nu te moeilijk is en er te veel spanning is.
Hoe – Kies een zin zoals ‘zoek of feestje’ en gooi 5 – 6 voertjes op de grond. Indien nodig,

wijs naar de lekkernijen op de grond totdat jouw hond het spel leert.
Wanneer – Het strooien kan voor veel dingen worden gebruikt: acclimatisatie aan een nieuwe omgeving, wanneer een hond overmatig reageert of opgewonden is, zoals tijdens een onderbreking van de trainingsoefening, Hartslag verlagen, focus weg van een prikkel, leuk samen bezig zijn, neuswerk, Wachten bij de dierenarts, enz.

Omhoog, omlaag


Wat – Dit is een patroon dat wordt gedaan door een voertjes op de grond te leggen vóór de poten van de hond en te herhalen nadat de hond oogcontact heeft gemaakt.

Waarom – Dit patroon helpt een hond zichzelf te stabiliseren en de omgeving om haar heen in zich op te nemen.  Een patroon is erg rustgevend en brengt zowel opgewonden gedrag als gestrest gedrag terug in functionerend gedrag. Als er eenmaal een patroon is vastgesteld, kun je een afleiding introduceren (op afstand). De hond moet ondanks de afleiding door kunnen werken en het patroon blijven volgen. Lukt het niet dan is de situatie te lastig op dit moment, kijk goed naar je omgeving en oefen later weer verder.
Hoe – Leg een voertje op de grond vóór de hond en wacht tot hij het opeet en je aankijkt. Wanneer de hond je op dit moment aankijkt vraagt hij wat het volgende is en dan ga je het patroon herhalen.

Wanneer – Omhoog en omlaag werkt heel goed als je in een rij staat te wachten, aan het wachten bent bij de dierenarts of aan het wachten bent voor een klas/les. Het werkt ook optimaal in een situatie waarin de hond bezig is om iets te verwerken, als ze zich zorgen maken (voorbijkomende/naderende personen en honden of verkeer dat langsrijdt).

Twee koekjes

In de hand of op de grond

Wat – Een patroon dat wordt gedaan door het voeden vanuit de handen of vanaf de grond in een heen en weer gaande beweging. De hond moet (langzaam) heen en weer bewegen. Pas jouw tempo aan voor de hond. Sommige honden hebben een verhoogd tempo nodig, zodat je hun aandacht niet verliest door afleiding binnen de omgeving.
Waarom – Dit patroon helpt een hond om zichzelf te stabiliseren en de omgeving om hem heen te verwerken. Het patroon is erg rustgevend en brengt zowel opgewonden gedrag als gestrest gedrag terug in functionerend gedrag. Als er eenmaal een patroon is vastgesteld, kun je een afleiding introduceren (op afstand). De hond moet ondanks de afleiding door kunnen werken door het patroon te blijven volgen dat voor hem/haar voorspelbaar is.
Hoe – Stop voertjes in beide handen. Voer uit de ene hand en dan uit de andere hand. Als alternatief kun je de voertjes bij je ene voet leggen en dan bij je andere voet.
Wanneer – Dit patroon is geweldig om te gebruiken als de hond niet heeft gereageerd op een bekende aanwijzing. In plaats van de aanwijzingen voor de hond te herhalen, probeer een patroon te doen en wacht tot de hond oogcontact maakt en vraag dan opnieuw om gewenst gedrag. Dit patroon kan worden gedaan terwijl u in de rij wacht als u voldoende ruimte heeft. De beweging van de hond maakt dit patroon een beetje anders dan het patroon omhoog en omlaag, maar ze kunnen beide gebruikt worden op vergelijkbare manieren.

1-2-3

Een patroon dat gebruikt wordt tijden het wandelen naast de hond. Je telt hardop “een, twee, drie” en legt een beloning/lekkernij vóór de hond op de grond.


Waarom – Dit patroon helpt een hond om zichzelf te stabiliseren en de omgeving om hem heen te verwerken. Een patroon is erg rustgevend en brengt zowel opgewonden gedrag als gestrest gedrag terug in functionerend gedrag. Als er eenmaal een patroon is vastgesteld, kun je een afleiding introduceren (op afstand). De hond moet ondanks de afleiding door kunnen werken door het patroon te blijven volgen dat voor hem/haar voorspelbaar is.
Hoe – Loop naast je hond en tel hardop “een, twee, drie” op drie plaats een voertje voor jouw hond. Wacht met hem terwijl hij het opeet en herhaal dan het patroon. De verbale telling of zingen helpen om het geven van voertjes voorspelbaar te maken voor de hond.
Wanneer – Wanneer je jouw hond van de ene plaats naar de andere moet verplaatsen, tijdens een wandeling, waar je veel hebt ruimte om te werken etc.

Ping Pong

Wat – Een spel om jouw hond te leren focussen, terug naar jou te heroriënteren of om voedsel te verplaatsen van links naar rechts wanneer zich er een plotselinge verandering in de omgeving voordoet. (SEC Sudden Environmental Change).

Waarom – Dit patroon helpt een hond om zichzelf te stabiliseren en de omgeving om hem heen te verwerken. Een patroon is erg rustgevend en brengt zowel opgewonden gedrag als gestrest gedrag terug in functionerend gedrag. Als er eenmaal een patroon is vastgesteld, kun je een afleiding introduceren (op afstand). De hond moet ondanks de afleiding door kunnen werken en het patroon blijven volgen dat voorspelbaar is.
Hoe –
Stap 1. Ga in een stoel zitten.

Stap 2. Rol/gooi een voertje over de grond naar rechts.

Stap 3. Nadat je hond het lekkers heeft opgegeten en zich naar jou heeft teruggekeerd, markeer je dit (Met een markeringswoord: YES). Rol nu een voertje over de grond naar links.
Stap 4. Herhaal het patroon door een voertje van rechts te rollen, de hond oriënteert zich naar jou, YES zeggen en rol een voertje naar links. Blijf dit herhalen.
Stap 5. Wanneer je hond het patroon begrijpt, ga dan wat meer vragen. Laat je hond naar jou terugkeren om jou het lekkers te laten rollen/gooien.

Stap 6. Als je hond dit patroon doorkrijgt, ga dan staan ​​in plaats van zitten. Ga weer verder, links, rechts, links, rechts.

Stap 7. Als jouw hond zich op zijn gemak voelt bij het staan, begin dan bij je hond vandaan te gaan staan. Wanneer hij het gegooide voertje gaat halen, waardoor hij verder van je af moet lopen om je nog eens een voertje te laten gooien.
Stap 8. Om ‘plaats’ gedrag aan dit spel toe te voegen, leg je een mat voor je neer en laat je de hond met zijn poten op de mat staan zodat je de voertjes opnieuw kan gooien. Zorg dat alle vier de poten, zittend of liggend op de mat zijn.
Wanneer – Dit patroon kan worden gebruikt om een ​​hond te laten acclimatiseren binnen een omgeving en vervolgens met afleiding te leren omgaan, zoals bijvoorbeeld bezoek, dierenarts, enz.

Koekje stap 2

Wat – Dit doe je door een voertje op de grond te leggen en terwijl je hond het opeet, neem je twee stappen achteruit en herhaal je het patroon.
Waarom – Dit patroon helpt een hond om zichzelf te stabiliseren en de omgeving om hem heen te verwerken. Een patroon is erg rustgevend en brengt zowel opgewonden gedrag als gestrest gedrag terug in functionerend gedrag. Als er eenmaal een patroon is vastgesteld, kun je een afleiding introduceren (op de juiste afstand). De hond moet ondanks de afleiding door kunnen werken en het patroon volgen dat voorspelbaar is. Lukt dit niet dan weet je dus dat de situatie nog te moeilijk is.
Hoe – Leg een voertje op de grond zodat je hond dit kan opeten, beweeg twee stappen (achteruit lopen of zijwaarts), gebruik een markeringswoord zoals: YES. Wanneer de hond klaar is met het eten van het voertje en naar je kijkt, wacht tot je zijn aandacht hebt en herhaal het. Je hoeft niet te markeren met YES voor oogcontact, het is een optie.
Wanneer – Dit kan worden gebruikt om uw hond van de ene plaats naar de andere te verplaatsen in een omgeving die veel afleiding geeft. Als je voorop loopt, werkt het als een lokmiddel voor de hond om naar je toe te komen. Het is ook geweldige manier om over te gaan naar wandelen/werken zonder riem. Als je eenmaal een patroon hebt geïntroduceerd, kun je een afleiding toevoegen en de hond kan de omgeving makkelijker verwerken.

Investeer:
Investeer in een goede basis met oefenen en houdt ook hierbij de regel van drie weer ingedachte: Eerst in huis, dan je tuin en dan op een prikkelarme locatie. Gaat dit goed dan kun je de prikkels steeds meer opbouwen bijvoorbeeld dichterbij te komen of meer beweging in de buurt enzovoorts.

Heel veel succes en geniet ervan om samen met je hond deze spellen uit te voeren.