4.12 Management bij reactiviteit of angst

Moeite met ontspannen wandelen

Dit is voor elke hond in alle maten van reactie op prikkel.

(Dit is een voorbeeld opzet van wat je zou kunnen doen als je een hond hebt die reactief is buiten. Bij het maken van dit voorbeeld heb ik dus niet jouw hond voor me, heb je echt specialistische hulp nodig dan raad ik je een reading te boeken of een gedragstherapeut aan huis te laten komen die modern is bijgeschoold. Niet werkt met dwang of correcties.)

Behandelplan:

 • De komende minimaal zes weken ont stressen, de hond wordt niet meer blootgesteld aan prikkels die hij nog niet aan kan. Er worden alleen activiteiten ondernomen die bijdragen aan het legen van de stress-emmer. Rust staat centraal in deze periode.
 • Werken aan het zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, de band tussen de begeleiders en hond en legen van de stress-emmer doormiddel van Hersenwerk/neuswerk, Decompressie wandelingen op dagelijkse basis, Kauwen, Balans en coördinatie (hindernissen tijdens wandelen) en massage.
 • Look at that oefen en aanleren
 • Attentie signaal aanleren
 • Oefen met hier komen op cue, let op dat dit altijd positief gebeurt. Het moet tenslotte leuker zijn en veiliger zijn om voor jullie te kiezen. Contact op eigen initiatief van de hond belonen tijdens wandelen. Let op: is hij een puber en heeft soms wat meer tijd nodig, heb geduld met hem. Een vertrouwensband moet groeien. Soms kan het ook zijn dat hij je gewoon niet hoort, Geef hem de tijd om even af te snuffelen en probeer dan opnieuw. Het is net als bij ons mensen, Wij zitten ooit ook zo in een film dat we iemand niet horen vragen of we iets willen drinken ofzo. En ook kan het zijn dat de hond wel wil komen maar verhinderd wordt op een manier en even meer tijd nodig heeft.
 • Op cue leren te blijven, dat mag staand, zittend of liggend als hij maar blijft. Ook dit weer positief blijven oefenen. En help hem als het nodig is op een liefdevolle manier.
 • Wandelen moet weer leuk worden, door het doen van leuke spellen wordt het buiten zijn weer een feestje.
 • Muilkorf training is FEESTNEUS!!!! Heb je een hond waarbij het een kans is dat hij gaat bijten dan wil je eerst een muilkorf training doen.
 • Supplementen: Maak altijd een afspraak bij een osteopaat en een holistisch dierenarts of natuurgeneeskundige om pijn en ongemak uit te sluiten. Voor acute verwondingen of gevallen kun je naar je reguliere dierenarts maar hierbij adviseer ik echt een natuurgeneeskundige of holistisch dierenarts. Ook kunnen ze ondersteunen met natuurlijke supplementen. In mijn webshop kun je ook prachtige natuurlijke supplementen vinden in de apotheek die bijdragen aan je vooruitgang met oefenen. Boek je een reading bij mij dan kan ik op maat adviseren voor jullie. Ondersteuning is een must!

Wat je niet mag vergeten:

WTF: 
What’s the function. Wat is de functie van het gedrag, wat zet de hond ertoe aan om dit gedrag te laten zien en wat wil de hond er mee bereiken? Wat is ons aandeel in het gedrag? In welke situatie hebben we de hond gebracht dat hij dit gedrag laat zien of in welke situatie zijn we terecht gekomen? Als we antwoord hebben op deze vragen dan kunnen we gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de hond dit gedrag niet meer hoeft te laten zien. Het is zaak om de situatie zo te managen dat de hond niet meer hoeft te reageren. De hond laat bepaald “ongewenst” gedrag niet zien omdat hij dominant is of de baas wil zijn. Er zit altijd een reden achter. Wat doen de genen van de hond, ras, verleden of eerdere leerervaringen, trauma’s? Door de situatie te bekijken vanuit de hond kunnen we begrip hebben en hem beter helpen.

Reageert de hond op voorbijgangers? Dan kunnen we het raam afplakken in huis. Heeft de hond moeite met alleen zijn? Waar kunnen we hem tijdelijk onderbrengen en dan dat gaan organiseren. Heeft de hond meer afstand nodig van een prikkel? Dan gaan we de afstand vergroten. Graaft de hond in de tuin omdat hij opzoek gaat naar een koel plekje? Hoe kun je dan een alternatief aanbieden om je hond te laten koelen? Loop je hond steeds de trap omhoog? Plaats een hekje. Voor alles is een oplossing!! Ook al is de oplossing niet altijd even leuk voor ons. Soms moeten we accepteren dat we aanpassingen moeten maken om uiteindelijk verder te kunnen komen. Wees creatief.

Regelmaat
Regelmaat brengt rust! Het maakt het leven voorspelbaar en dit is belangrijk voor angstige honden. Voor alle honden eigenlijk. De kleinste veranderingen kunnen sommige honden al onrustig maken.

Probeer daarom zoveel mogelijk routine aan te houden. Wandel op dezelfde tijden en dezelfde plekken als je hond moeite heeft met wandelen. Op gezette tijdstippen eten, komt er bezoek en moet de hond even naar een andere ruimte hou dan ook hierbij dezelfde routines aan. Wie krijgt het eerst het tuigje aan als je meerdere honden hebt? Zo weet de hond waar die aan toe is. Natuurlijk kan je bijvoorbeeld ook eens andere plekken bezoeken om te werken aan het zelfvertrouwen. Maar ook daarin kun je een bepaalde routine aanhouden. En als de hond eens een keer later eet is dit ook niet meteen een ramp. Probeer in de basis gewoon hetzelfde aan te houden.

Supplement
Supplementen op maat zijn een waardevolle ondersteuning tijdens het hele proces. Het helpt de stappen vlotter te doorlopen. Supplementen die ook energetisch inwerken gaan naar de kern van het “probleem” en helpt het echt mee op te lossen. In onze webshop kun je al deze supplement vinden en zijn allemaal natuurlijk en energetisch sterk. Verslapen en versuffen je hond niet. Het lichaam en het brein heeft ondersteuning nodig is stressvolle periodes.

Lichaamstaal leren
Honden communiceren heel de dag met ons. Soms met subtiele signalen en soms heel duidelijk. Het is belangrijk dat wij de taal van onze honden leren begrijpen zodat we hierop in kunnen spelen. Luister naar het gefluister en dan hoeft je hond bijna nooit meer te schreeuwen. Er zijn stresssignalen, afstands vergrotende signalen en kalmerende signalen. Leer deze herkennen, in module 1 zijn we hier heel uitgebreid op in gegaan.

Decompressie wandelingen
Dit zijn wandeling die je met je hond maakt zodat deze helemaal tot rust kan komen. Je zoekt hier een plek voor uit waar je dagelijks met je hond gaat wandelen. Zo’n wandeling is prikkelarm, let er echt op dat je een plek uitkiest waar je hond zich goed voelt. Dit soort wandelingen zijn een must voor elke honden en zullen ervoor zorgen dat je hond om kan gaan met de dagelijkse prikkels. Vaak stellen wij onze op dagelijkse basis veel te veel bloot aan prikkels van onze moderne samenleving. Dit kan zorgen voor problemen bij de hond. Zoek dus uit waar jouw hond zich prettig voelt en probeer daar elke dag te wandelen.

Slaap
Zorg voor voldoende goede slaapplekken in huis waar de hond ook echt tot rust kan komen. Honden slapen gemiddeld zo’n 14 tot 16 uur per etmaal. Dit doen ze in etappes door de dag heen. Tijdens hun slaap verplaatsen ze zich graag. Soms willen ze wat hoger liggen en de andere keer weer wat koeler op de grond. Zorg dat de hond voldoende keus heeft uit slaapplekken en dat de hond toe komt aan slaap. 

Wandelen
Zorg dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Je hond heeft elke dag een grote wandeling nodig van ongeveer een uur tot anderhalf uur aan één stuk (naar kunnen en behoefte van jouw eigen hond). Dit op een locatie waar je hond zich goed voelt. Als het kan mag je hond los en anders aan een lange lijn. Snuffelen is erg belangrijk. Geef je hond hier ook echt de mogelijkheid toe want dit voorkomt probleem gevend gedrag. Pas je wandeltempo ook aan, aan jouw hond. Stopt jouw hond om te snuffelen? Wacht dan ook even op jouw hond. De andere twee/drie keer mogen korte poep en plas rondjes zijn. Doordat je hond nu elke dag een grote ronde aan één stuk mag doen krijgt je hond een optimale prikkelverwerking. Je hond kan tussendoor beter tot rust komen en je voldoet aan de hond zijn behoeftes.

Kan je hond nog niet wandelen maak dan een honden wc in je tuin, dit is altijd een goed idee! Een hond zou moeten kunnen gaan als hij moet. Gaat dit echt niet zorg dat je een vaste en veilige plek hiervoor uitkiest waar je desnoods op aangepaste tijden heen gaan al dan niet met de auto/fietskar. Denk buiten de box, you can do it.

Veilige haven
Voor een optimale prikkelverwerking is het belangrijk dat de hond thuis een veilige haven heeft. Dit is een plek waar de hond nooit gestoord zal worden. Dit kan een openstaande bench zijn of een comfortabel ingerichte plek. Gebruik hiervoor een plek waar de hond graag ligt. Een plek uit de loop zodat hier niet telkens iemand langs hoeft te lopen. Leg er een kussen bij en zorg dat het comfortabel is en ook een water bakje erbij indien nodig. Leg er regelmatig speelgoed neer en iets extra lekkers te kauwen zodat de hond aangemoedigd zal worden op die plek te zijn. Hou er dus wel rekening mee bij het uitkiezen van deze plek dat de hond dit een fijne plek moet vinden. Als de hond op deze plek is stoor je hem nooit. Je roept je hond niet en ook niet om uitgelaten te worden. Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld de lijn pakken en zien of de hond dan wil komen, zo niet dan laat je jouw hond met rust. Je gaat nooit bij de plek liggen en je negeert de hond daar compleet. Dit geeft de hond een veilig gevoel en een plek waar hij de controle over zichzelf heeft en dat is heel belangrijk. De plek moet vrij in en uit gelopen kunnen worden, dus sluit je hond er nooit in op.

Kauwen en snuffelen
Kauwen en snuffelen kalmeert en geeft je hond een fijn gevoel. Zorg dus voor voldoende kauw mogelijkheden in huis. Een hond zou altijd een bot in de buurt moeten hebben om te kunnen pakken wanneer nodig. Vooral wanneer hij in het dagelijkse leven spanning ervaart. Wij kunnen namelijk niet inschatten wanneer de hond een kauwbehoefte heeft. Het is niet gek dat honden een bot per dag op kunnen kauwen. Daarnaast zijn snuffelspellen erg belangrijk voor het legen van de stressemmer en voor het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Elke dag mag je hond zeker vijftien minuten snuffelspellen doen. Je kan dit in één sessie aanbieden of in twee verdeeld over de dag, hangt van je hond af. Ook kun je ervoor kiezen om één keer samen een snuffelspel te doen en bijvoorbeeld zijn voeding in een Kong of green geven, dit zijn voedselverrijkingen waar je nu ondertussen alles vanaf weet door de module 3 verrijking. De hond moet dan werken voor zijn voeding en dat geeft vaak een goed en voldaan gevoel en helpt de stress-emmer legen.

Managen
VERMIJD TRIGGERS EN VOORKOM OPWINDING.

Wandel in een prikkelarme omgeving waar de kans zeer klein is dat je iets of iemand tegenkomt waar de hond op reageert. Voor nu is het belangrijk dat het stressniveau gaat dalen en er weer rust in het lijf komt. Zoek uit waar dit kan bij jullie in de buurt en rij of loop daar met de hond naar toe. Dit kan beteken dat je jouw wandelroute aan moet passen omdat de hond bepaalde plekken/straten moeilijk vindt of zelfs helemaal uit moet uitwijken naar een andere locatie. Dit wandelen op een prikkelarme omgeving is van essentieel belang. Doe je dit niet schiet de hond weer te snel in de stress en heeft oefenen geen zin. Wanneer je onverhoopt toch moet wandelen in de buurt doe dit dan alleen op tijden waarvan je weet dat je bijna geen honden of andere prikkel waar deze op reageert tegen zal komen, kom je wel een hond of prikkel tegen draai je dan direct om en haal je hond uit deze situatie en vergroot je afstand met de U-turn, je wil absoluut voorkomen dat je hond in de stress schiet want dan ben je weer 0-1 achter. Wanneer de hond kalm is en het stressniveau gedaald is na die zes weken (scheelt per hond) kunnen we gaan beginnen met doelgericht trainen. Vanuit een rustige basis kunnen we gaan oefenen met de prikkel waar de hond op reageert. Onder stress is het leervermogen van je hond zeer laag, zo lang je hond dus stress ervaart kun je geen vooruitgang bereiken.

Tips voor onderweg:

 • Begin met wandelen met de juiste materialen. Een goed passend tuigje en een lijn van minimaal drie meter. De lengte van de lijn is afhankelijk van het kunnen van jouw hond en de veiligheid.
 • Eventueel een muilkorf die goed is aangeleerd op een modern wijze waar de hond zich ook echt oké bij voelt.
 • Ben zelf kalm, schiet je in de stress haal dan diep adem in en adem rustig uit in drie keren. En herhaal net zo lang tot je kalmer wordt. Hou je lijf ontspannen, kom uit verkramping en zet positieve intenties.
 • Kijk eerst of er geen hond aankomt voor je naar buiten gaat, is de kust veilig dan kun je gaan.
 • Loop niet zomaar een hoek om, loop met een grote bocht die bocht in en hou de hond kort. Je kan jezelf ook aankondigen door te roepen: HOND OM DE HOEK, PAS OP!!
 • Raak niet afgeleid door je smart phone en blijf alert.
 • Hou de omgeving goed in de gaten
 • Hou de auto in de buurt
 • Bedenk vluchtroutes
 • Draag een geel lintje aan de lijn of een yellow bone – Geel voor afstand.
 • Neem meer dan genoeg lekkers mee in een tasje

Waarom is dit zo ongelooflijk belangrijk?
Zie het zo, het gedrag van de hond is als een geasfalteerde snelweg, breed en stevig aangelegd. Om een andere weg aan te leggen moet je eerst gras gaan maaien en onkruid gaan wieden, de grond egaliseren en ruimte maken voor die nieuwe weg. Dit kost tijd, hoe meer je eraan werkt hoe eerder hij is aangelegd en ook stevig geasfalteerd zal worden. Wijk je tussen door uit naar de eerder aangelegde weg (Oude patronen) Dan krijgt die oude snelweg niet de kans om te overwoekeren. Deze weg wil je zo veel mogelijk van weg blijven zodat hij straks niet meer bestaat. Honden reageren uit instinct en zullen automatisch voor de weg kiezen die ze gewend zijn, we moeten ze dus nieuwe gedragingen aan leren en oude laten vergeten.

Oude gewoontes (in dit geval het patroon dat je hond stress oplevert) moeten doorbroken worden. Hoe vaker je hond succes heeft met bepaald gedrag hoe lastiger het zal worden gedrag te veranderen. Daarom is het managen van de situatie en daarmee het gedrag van je hond zo ongelofelijk belangrijk, je moet voorkomen dat je hond in situaties komt waar die op reageert omdat die zich niet oké voelt.

Dit proces wordt LTP genoemd. Long term potention. 

Dit is een proces waarbij synaptische connecties tussen neuronen sterker worden door regelmatige activiteit.  

Dit betekent dus dat wanneer een hond een activiteit uitvoert er een pad wordt aangelegd in de hersenen. Dit pad gaat van neuron tot neuron. En elke keer als een bepaalde activiteit uit gevoerd wordt zal dit pad sterker worden.  

Een aantal activiteiten gecombineerd vormen gedrag. Dus LTP is van invloed op gedrag. In andere woorden: Oefening maakt blijvend. De weg die het beste is bewandelend is de weg met de minste weerstand. Laat je hond dus geen ongewenst gedrag trainen.

Je hond zal ook steeds meer vertrouwen in jou als begeleider krijgen want je respecteert zijn grenzen, je luistert naar je hond. Zoek uit wat de voor jouw hond veilige afstand is van de prikkel en zorg dat je niet over die grens heen gaat. Honden zijn van nature conflict vermijdende dieren en zullen vaker kiezen voor een oplossing dan een aanvaring. Sommige honden vinden het fijn om op een voor hem veilige afstand te observeren en informatie te verzamelen, geef je hond daar ook de tijd voor. Dwing je hond nooit in een situatie die deze niet aan kan, de hond moet zelf de keus maken of deze er klaar voor is of niet. Door zelf te mogen bepalen krijgt de hond controle en controle geeft zelfvertrouwen.

Goede gewoontes
Dit zijn gewoontes die je, je eigen maakt om het je hond makkelijker te maken. Goede gewoonte sluiten aan bij de natuurlijke behoeftes van je hond.

 • Loop nooit recht op een vreemde hond of persoon af. Zie je iemand aankomen vergroot dan tijdig je afstand. Recht op iemand aflopen komt dreigend over en spanning neemt toe.
 • Bochtjes lopen of te wel curve. Dit is direct honden gedrag. Het oversteken komt hieraan tegemoet. Loopt nooit recht met je hond op iemand af. Curve ook altijd naar een hond toe i.p.v. recht erop aflopen.
 • Hou altijd de voor jouw hond veilige afstand aan. Dit is de afstand vanaf waar de hond zich neutraal of goed voelt naar een prikkel toe. De hond geeft vanaf die afstand dus geen reactie naar de prikkel.
 • Opsplitsen
 • Gebruik hekjes, auto’s, prullenbakken enz. als opsplitsing naar een prikkel toe. De hond zal zich hierdoor veiliger voelen. Je kan ook mensen gebruiken om op te splitsen. Hoe meer mensen er tussen de hond en de enge prikkel lopen hoe meer de hond kalmeert.
 • Reageert je hond op bepaalde visuele prikkel zorg dan dat je het zicht beperkt door achter een auto te staan of bijvoorbeeld een muurtje. Dit helpt de hond ontspannen.
 • Het lijstje van goede gewoontes is aan te vullen met alles dat ten goede komt aan jouw hond en dat je makkelijk toe kan passen. Deze goede gewoontes zullen bijdragen aan het welzijn van je hond. Eenmaal eigen kan je ze altijd toe passen. Na ongeveer drie weken consequent toepassen zul je merken dat je hond zich deze gewoontes eigen heeft gemaakt. En ook steeds kalmer zal reageren naar een prikkel toe.

Overlevingsvaardigheden
Even terugkomen op onverwachte situatie, wat kun je doen:

ANTICIPEER EN PAS INDIEN NODIG OVERLEVINGSVAARDIGHEDEN TOE.

Wanneer je onverhoopt toch in een moeilijke situatie komt kunnen we overlevingsvaardigheden toepassen. Zoek uit wat je hond heel interessant vindt, bijvoorbeeld een balletje, voertjes of een piepend speeltje. Bied dit aan voor een stressmoment, als laatste redmiddel om de hond af te leiden van een moeilijke prikkel. 


LET OP: Dit is niet de manier om gedrag te veranderen maar wel een goed redmiddel in geval van nood. Geen leer ervaring is altijd beter dan een slechte leerervaring!

Je kan ook gebruik maken van het strooien van voer of snoepjes die je hond graag eet, om aandacht af te leiden van een bepaalde prikkel. zeg dan: feestje en strooi het lekkers flink op de grond en blijf net zo lang strooien tot de prikkel weg is, zo voorkom je dat de hond al klaar is met zoeken als de prikkel er nog is. 

Het tellen van voertjes op de grond kan ook heel handig zijn. Loop weg van de prikkel en begin dan op de grond te tellen met voertjes: 1,2,3,4 wanneer de hond het door heeft zal die snel de voertjes opeten. Loop dan weer een klein stukje verder en begin opnieuw te tellen, en ga zo door tot de prikkel gepasseerd is. 

Voorbeeld van het voertjes tellen, zoals je ziet in de video kan het ook voor andere doeleinde gebruikt worden:

Of gebruik een voedsel magneet –> Hou voertjes voor de neus van de hond of een knijptube met kaas en lijd de hond al af voor dat deze in de opwinding schiet! Ben je te laat en merk je dat de hond al gaat reageren en je hem niet meer af kunt lijden, draai je dan om en haal je hond direct uit de situatie.

Een ander leuk spel om van tevoren goed te oefenen is: 123 GO!! Je gaat de hond spelenderwijs leren dat wanneer je 123 GO zegt jullie direct de andere kan op draaien. Dit kun je met een flinke pas doen of renend. Als de hond dan meekomt beloon je hem flink en uitbundig. Dit is perfect in te zetten wanneer je een hond in de verte aan ziet komen en jouw hond heeft dit nog niet gezien en is los. Of wanneer je in een aangelijnde situatie komt waarin je moet zorgen dat je direct om moet draaien en uit de situatie moet. Door dit zo spelenderwijs te doen zal de hond dit als spel ervaren. Heel drukke honden kunnen zo wel even hyper worden omdat er ineens iets heel leuks en actiefs gebeurt.

Feestje!!! Gooi een hand vol lekker op de grond op een veilige afstand van de prikkel. Zorg dat er meer dan genoeg lekkers ligt zodat de hond echt even bezig is met voertjes zoeken. Snuffelen verlaagt de hartslag en helpt de hond meteen kalmeren.

U-turn is het direct omdraaien en we lopen uit een situatie. Je ziet de moeilijke prikkel en zegt meteen u-turn en draait je om en loopt door en e door en door tot je voor de hond op een veilige afstand bent aangekomen en beloont je hond voor het meelopen.

Oefen het toepassen van eventuele overlevingsvaardigheden in eerste instantie thuis huis in een veilige prikkelarme omgeving. Gaat dat goed dan oefen je in de tuin. Bouw dit vervolgens op ook buiten de deur, en koppel een cue aan de afleiding’. Honden leren associatief en dat betekent dat ze omgeving gebonden en persoonsgebonden leren, wat een hond in de tuin kan hoeft deze nog niet buiten te kunnen en wat de hond met de ene persoon kan hoeft deze nog niet met jou te kunnen. Deze overlevingsvaardigheden zijn nooit de oplossing voor het probleemgedrag van je hond, je zult echt moeten trainen en de onderliggende emotie achter bepaald gedrag dienen te achterhalen, voordat je deze kunt veranderen. Maar het is altijd fijn om iets achter de hand te hebben in geval van nood. Blijf ze ook conditioneren door te oefen op momenten dat ze niet nodig zijn. Sommige honden zijn zo slim dat ze anders de vaardigheden als voorspeller van iets onprettigs kunnen gaan zien en maken er een negatieve associatie mee.

Ontstressen en acht essentiële levens behoeftes:
Voor je met doelgericht trainen kan beginnen is het belangrijk dat de hond eerst gaat ont stressen zodat er ruimte komt voor nieuwe positieve leerervaringen. Onder stress is het leervermogen zeer laag en is het moeilijk correcte nieuwe dingen aan te leren waar de hond zich goed bij voelt. Wanneer de hond te veel blootgesteld is aan stress kunnen er hersencellen afnemen. Er wordt dan een te veel aan cortisol aangemaakt en als de hond niet de tijd krijgt om dit uit het systeem te krijgen zal de stress chronisch worden, hersencellen nemen af. Ook verzwakt het immuunsysteem. Kans op diarree, huidproblemen ziektes, ontstekingen en allergieën nemen toe en het gedrag van de hond zal verslechteren. Deze hersencellen kunnen weer herwonnen worden door te zorgen dat de hond niet meer blootgesteld zal worden aan bepaalde prikkels die hij nog niet aan kan en voldaan wordt aan de essentiële levens behoeftes.

Om het lichaam van je hond tot rust te laten komen is ongeveer zes weken voor nodig om een mooie start te maken. Daarom is het belangrijk dat de komende zes weken draaien om rust en veiligheid. Hou de hond in zo’n situatie dat hij zich zo goed als 100% veilig kan voelen. Je past hierop dus je wandelingen aan. Zoek uit wat je kan doen om je hond een goed en veilig gevoel te geven en pas dit toe. In deze periode gaan we de hond alleen activiteiten laten ondernemen die bij dragen aan het lege van de stress-emmer. Kauwen, hersenwerk/neuswerk, slaap en decompressie wandelingen dragen hieraan bij.

Er komt pas ruimte vrij voor nieuwe positieve leerervaringen op het momenten dat de hond zich van binnen ook echt goed voelt en zich veilig voelt. Dit wil zeggen dat je er zeker van moet zijn dat de hond zich ook echt goed voelt. Maar niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Honden zijn meester in het verbergen van trauma, zowel fysiek als mentaal. Ik adviseer dan ook altijd om je hond eens een check-up te geven bij een natuurgeneeskundige. Daar wordt gekeken naar het volledige welzijn van je hond. Mocht er iets schelen dan kan dit direct aangepakt worden en dat zal ten goede komen van het proces dat wij met de hond aangaan. Ook moet de hond zich veilig voelen om nieuwe goede leerervaringen op te kunnen doen. Veilig in huis, veilig buiten maar zeker ook veilig bij jou. Vanuit veiligheid is er ruimte om te leren.

Zie het zo met de stresshormonen die moeten zakken: Als water troebel is door een storm en het zand is omhoog gekomen dan moet dit zand weer langzaam naar de bodem zaken. Dat water is niet in één keer weer helder. Het heeft tijd nodig om weer helder te worden. Ga je voor dat het helder is weer door dat water ploeteren dan krijgt het zand niet de kans om te zakken. Rust is dus van belang.

Kijk ook maar eens naar jezelf. Als jij gestrest bent ben je ook veel sneller overstuur of schrikachtig. Zo had ik eens een stressvol weekend achter de rug, ik stond in de woonkamer bij een vriendin en ik dacht dat zij boven was. Ineens vraagt zij mij iets en ik schrik me rot! Ik gilde er zelfs bij. De reactie was uitverhouding omdat mijn lijf nog vol stress zat en daardoor schrok ik zo hevig. Wanneer je stress ervaart reageer je soms heftiger, emotioneler en schrikachtiger. Je kan gewoon minder hebben dan en zo werkt het ook voor onze honden.

Aromatherapie en edelstenen:
Eén van de mooiste manieren om je hond extra te kunnen ondersteunen is aromatherapie. Door olie te kiezen die aansluit op jou en je hond kun je hier dagelijks gebruik van maken en dit is een zeer krachtige manier om je hond en jezelf te ondersteunen. Het is tegenwoordig al heel lang geen hocus pocus meer en gewoon pure wetenschap die we in de oudheid al lang wisten. Door dagelijks de diffuser twee keer per dag zo’n twintig minuten aan te zette kun je positieve veranderingen creëren bij je hond. Fysiek, mentaal, energetisch en emotioneel. Je kan op meerdere manieren de aromatherapie inzetten en in mijn boek: The Spiritual dog mom ga ik hier dieper op in. Ook op het gebruik van edelstenen want dit is een zeer krachtige ondersteuning bij olie en Bach bloesem. Deze helpen voor mensen en dieren en een stevige practice hiermee zal jullie leven positief veranderen.

Essentiële levens behoeftes

1. Voedsel

Als een hond onvoldoende toegang heeft tot goed voedsel en honger heeft levert dit stress op. Een hond heeft net als wij mensen recht op een gevulde maag. De hond zal met voldoende voedsel ook beter kunnen functioneren en denken, daardoor kun je weer beter met je hond trainen. Na het eten is het belangrijk dat honden kunnen ontspannen en het eten kunnen laten zakken. Geef je hond na het eten van zijn maaltijd ook iets om op de kauwen, dit geeft ze een fijn en voldaan gevoel. Wanneer je hond eten heeft pak dit dan ook nooit zo maar af. Wil je het om wat voor reden dan ook even wegnemen, ruil het dan. Zo voorkom je dat de hond je niet meer vertrouwd en zijn eten wil gaan beschermen. Zorg voor de juiste voeding voor jouw hond. Voeding kan een (grote) rol spelen bij bepaald “probleem “gevend gedrag. Voeding die niet aansluit bij de hond kan voor ongemak zorgen, druk gedrag en andere problemen. Gaat het niet goed in het buikje dan gaat het ook niet goed in het hoofdje.

2. Vers drinkwater

Vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn. Wanneer je buiten een snuffelspel gedaan hebt of een wandeling gemaakt hebt zorg dan dat de hond daarna meteen kan drinken. Als je met de auto bent neem dan een waterfles met bakje mee.

Ververs ook echt elke dag het water van de drinkbak. Hoe zou jij het vinden als je meerdere dagen uit dezelfde kan moest drinken? Bovendien komen er bacteriën in het water door het slijm van je hond.

3. Slaap

Een goede kwaliteit slaap is van essentieel belang. Een gezonde volwassen hond slaapt tot wel zestien uur per dag. Een hond moet de keus hebben uit verschillende slaapplekken en moet zich veilig kunnen voelen om goed te slapen.

4. Poepen en plassen

Honden moeten elke dag de mogelijkheid hebben om te kunnen poepen en plassen. Honden plassen hun blaas niet in één keer leeg dus geef ze de kans om meerdere plasjes te kunnen doen tijdens een wandeling. Een hond moet kunnen poepen en plassen wanneer dit nodig is.

5. Sociaal zijn

Honden hebben sociaal contact met andere honden nodig. Niet me vreemde honden maar met vaste speel vriendjes die ze echt goed kunnen. Honden met wie ze zorgvuldig een band op kunnen bouwen en die ze vertrouwen. De plek waar ze samen zijn moet veilig voor hun voelen. Wanneer je buiten gewoon een hond tegen komt is dit anders, vreemde honden hou je op afstand. Spreek als het mogelijk is regelmatig af met hetzelfde honden vriendje. Er zijn uitzonderingen van honden die echt nooit met andere honden kunnen, ken je hond en zorg altijd voor veilige situaties.

Ook het sociaal contact met de mens is belangrijk en dan met name het contact met de eigenaar. Laat je hond onderdeel zijn van jouw gezin.

6. Temperatuur

Honden hebben dezelfde temperatuur nodig als mensen om zich behaaglijk te voelen en te kunnen ontspannen. Per hond kan het natuurlijk wat verschillen i.v.m. de dikke van de vacht. Zoek uit welke temperatuur voor jou hond goed is en hou hier rekening mee. Let er ook op met wandelen, een hond zonder ondervacht kan een jasje nodig hebben, ook oudere honden kunnen hier baat bij hebben. Kijk eens goed naar je hond, en kijk dan wat deze nodig hebben want ook honden kunnen het te koud maar zeker ook te warm hebben.

7. Veterinaire zorg

Er is niets zo vervelend als rondlopen met pijn of ongemakken. Honden kunnen niet praten met woorden en ons vertellen wat ze voelen en waar ze het voelen. Laat je hond regelmatig checken bij een natuurgeneeskundigen, osteopaat of holistisch dierenarts. Pijn speelt een heel grote rol in gedragsverandering en het is daarom belangrijk dit altijd uit te sluiten! Ook emotionele pijn speelt hier een grote rol in.

8. Veilig voelen

Veilig voelen is zo ongelofelijk belangrijk. Het huis van de hond moet altijd als veilige haven voelen voor hem. Zorg dat er altijd een plek in huis is waar de hond zich vrijwillig terug kan trekken en zich goed voelt. De keus van die plek kun je het beste aan de hond overlaten. Kijk waar je hond graag gaat liggen en leg op die plek een kussen neer. Veilig voelen gaat verder als alleen thuis in huis. Waar voelt de hond zich veilig om onbezorgd te wandelen? Zorg dat je die plek opzoekt. Vermijd plekken tijdens het wandelen waar de hond zich niet prettig voelt. Gebeurt het toch dat je merkt dat de hond zich niet meer veilig voelt op een plek ga dan direct naar een plek waar hij zich wel goed voelt. Voelt de hond zich niet veilig om een hond te passeren? Vergoot afstand. Voelt de hond zich niet veilig bij contact met vreemden? Hou die dan op afstand. Durft de hond niet langs een vreemd object? Dwing hem dan niet en vergroot de afstand. Bescherm het veiligheid gevoel van je hond. Maar het allerbelangrijkste is dat de hond zich veilig moet voelen bij zijn begeleiders, dat hij zijn begeleiders vertrouwt en dat hij steun bij ze durft te halen.

Veiligheid voorop
Als het voor de veiligheid van jou of van andere beter is om de hond te muilkorven dan is het zaak hier mee te gaan trainen. Een muilkorf doe je nooit zomaar om, hier is training voor nodig. Leer de muilkorf rustig en op de juiste manier aan en het zal geen probleem zijn voor je hond om deze te dragen.  Zorg dat de hond kan hijgen, water kan drinken en voertjes aan kan nemen met de muilkorf om. Let ook op dat deze goed aansluit en de hond hem zelf niet zomaar af kan doen, de muilkorf moet comfortabel zitten en goed passen.

Gebruik liever geen dwang of pressiemiddelen, de hond dwingen in een situatie die deze nog niet aankan helpt de hond emotioneel niet. Deze techniek heet flooding en je hond kan hierdoor gaan lijden aan aangeleerde hulpeloosheid krijgen, dit is een zeer ernstige aandoening die de kwaliteit van het leven van je hond ernstig aantast.

Zorg ook voor een goed passend tuig waar de hond niet uit kan ontsnappen. Een y-vorm tuig zal niet alleen prettig zitten maar het houdt je hond ook in zijn tuig. Voor honden die echt overal uit kunnen ontsnappen zijn er zelfs speciale y-vorm tuigjes waar ze zeker niet uit kunnen komen.

Let op dat de lijn stevig is en niet kan knappen. Contoleer je materialen regelmatig op stevigheid, let ook op het aanhaakpunt, dit mag niet los kunnen schieten.

Trainen
Om doelgericht te kunnen trainen is het belangrijk dat we de onderliggende emotie van de hond begrijpen. Waarom doet de hond wat die doet? En wat kunnen we eraan doen om die emotie om te draaien? Het is belangrijk om naar het welzijn van de hond te kijken. Veel van de trucjes die je toepast tijdens het managen zullen uiteindelijk in gewoontes veranderen. Je zult merken dat jouw hond zich er prettig bij voelt dus waarom zou je het niet gewoon altijd toepassen? Vaak is het een kleine moeite om over te steken (curven) of even te wachten (observeren) op gepaste afstand, Niet over de hond heen te hangen en je liever wat schuin opstellen, op de borst en flank aaien en niet op de kop of opsplitsen waar mogelijk.  Hondje blij begeleider blij zou ik zeggen. 

Hou met trainen ook je locatie rustig, begin altijd in een prikkelarme omgeving die zo veel mogelijk gecontroleerd is. Werk in het begin ook met prikkels waar je controle over hebt. Dit wil zeggen, als je hond uitvalt naar andere honden oefen dan in een gecontroleerde omgeving met eerst een bekend persoon die je instructies kan geven, dan met een onbekend persoon en als dat allemaal goed gaat met een hond en eigenaar die je kent. Als dat allemaal goed gaat kun je langzaam op de juiste afstand gaan oefenen met externe prikkels waar geen controle over hebt. Zorg dat je oefent op een locatie waarin je overzicht hebt en niet verast kan worden door onverwachte bezoekers. Zorg dat je een vluchtroute in gedachten hebt zodat je jouw hond zo snel mogelijk uit een situatie kan halen. Let op dat je altijd onder de grens van je hond blijft en daar niet overheen gaat, ga niet te lang door de hond heeft maar een beperkte concentratie, stop op het hoogte punt en sluit altijd positief af!!

Begin pas met het doelgericht trainen van prikkels in een ongecontroleerde omgeving als je hond hier echt klaar voor is. Wanneer een hond er klaar voor is ligt aan de individuele hond zelf. Er is helaas niet één gepaste tijd die iedereen kan doorlopen om het einddoel te behalen met succes. Kijk naar jouw hond en wat deze aan kan en pas het tempo daar op aan. Voor de training doe je geen andere activiteiten. Laat je hond na de training goed uitrusten zodat lichaam en geest kunnen herstellen. Train niet te veel, kijk naar wat je hond aan kan en maak daarop aansluitend een schema.

Wanneer we spreken over trainen of oefenen is het belangrijk dat we kijken vanuit het oogpunt van de hond. Wat heeft de hond nodig? Moeten we verwachtingen bijschaven? En wat is haalbaar. Het doel zou altijd moeten zijn dat we er na toe werken dat de hond zich goed voelt en lekker in zijn vel komt te zitten. De emotie achter het gedrag moet in goede banen worden geleid op een manier die aansluiten bij de hond. Alleen op deze manier kunnen we de onderliggende oorzaak van het probleemgedrag elimineren en zorgen dat de hond zich goed gaat voelen.

Hou dus altijd in gedachten dat we de situatie bekijken vanuit de hond. Wat heeft de hond nu nodig. Dat kan betekenen dat je de komende periode uit moet gaan wijken of aanpassing zal moeten maken om er voor te zorgen dat de hond tot rust komt. Het vermijden van de prikkels waar de hond op reageert is een belangrijke eerste stap.

Duidelijk start en stop signaal
Wanneer je met trainen gaat beginnen is het heel belangrijk dat je begint met een duidelijk start signaal en wanneer je stopt gebruik dan een stop signaal. Dit kan zo simpel zijn als: Kom we gaan trainen en training is klaar. Dit maakt trainen voorspelbaar en dat geeft houvast en zorgt voor zelfvertrouwen. De hond weet nu veel beter waar deze aan toe is.

Duur van de training:
Trainingsduur hangt af van wat je hond aan kan. Kijk goed naar de lichaamstaal en stop voor dat je echt concentratie verlies krijgt. Hou het trainen bij in een dagboek. Zorg dat je stopt op het hoogte punt. Gaat een training acht keer goed achter elkaar zonder terug val dan kan je door gaan naar een volgende stap. Train op dagelijkse basis en hou rustdagen die passen bij de hond. Train bijvoorbeeld drie dagen en dan weer een rust dag. Kijk ook hierbij weer goed naar de hond en wat de hond aankan. Dit kan per dag verschillen en ook naar mate je verder bent in de training.

Motivatie van de begeleider
De kans van slagen hangt voor een deel af van de begeleider en eventuele gezinsleden. Iedereen zal consequent mee moeten trainen om tot een succes te komen. Train je elke dag een beetje en zet je wekelijks sessies op om te oefenen dan is de kans van slagen zeer groot. Ben jij echt gemotiveerd om hier mee aan de slag te gaan dan zul je de grootste stappen behalen. Ik kan je alle juiste handvatten en tools geven waar je zelf mee aan de slag kan gaan om het gedrag om te buigen.

Regel van drie
Bij trainen is het belangrijk dat we de regel van drie aanhouden. Eerst de oefeningen goed in de woonkamer doen, daarna in de tuin en dan pas buiten op een prikkelarme omgeving. Ook kan er na de achtertuin rustig getraind worden in de voor tuin. Eventueel als tussen stap in de gang met de deur open. Zo kun je langzaam opbouwen met prikkels die langs huis komen op dagelijkse basis op het kunnen van je hond. Je kan dan trainen in de voortuin, dan voor de voortuin, dan op de stoep en zo door en door op het kunnen en het tempo van je hond. De regel van drie telt voor alles wat je jouw hond aan wil leren. Het is belangrijk dat je deze aan gaat houden en de hond niet te snel bloot zal stellen aan prikkels waar hij nog niet klaar voor is. Stapje voor stapje!

Gedragsverandering heeft tijd nodig
De komende weken en maanden zullen draaien om het trainen van jouw hond. Gedragsverandering heeft tijd nodig en bereid je er op voor dat dit met vallen en opstaan gaat. Het ligt aan de hond, jou en de eerdere leerervaringen hoe snel je hond vooruit zal gaan. Soms maak je met weken mooie stappen, maanden en soms zijn er jaren nodig om gedrag om te buigen naar neutraal of positief. Hou altijd rekening met de kwetsbaarheid van de hond. Staar je ook niet blind op het eind doel maat beleef het proces. Elk stapje in de goede richting mag gevierd worden. En weet dat jij, ja jij!! Als begeleider sowieso een topper bent dat je deze stappen maakt en je hond liefdevol begeleid. Het kan soms echt wel pittig zijn dus wees trotst op wat je bereikt.

Goede ervaringen buffer
Hoe meer goede ervaringen jouw hond op doet met de bepaalde prikkel hoe beter de hond om kan leren gaan met de prikkel. Vaak is een slechte ervaring zo opgedaan en is er meer moeite en tijd voor nodig om weer een goede associatie met die prikkel te krijgen, of in ieder geval een neutrale associatie. Het is dus zaak dat we zoveel mogelijk positieve ervaringen gaan creëren. Deze ga je in scene zetten doormiddel van training. En in de tussentijd is het belangrijk dat we de hond in zo’n situatie houden dat deze geen negatieve ervaringen tot de prikkel op kan doen. Hoe voller de positieve ervaringen buffer zit hoe beter.

Rust na training
Zorg voor voldoende rust na elke oefening. Het is belangrijk om het lijf en de geest voldoende rust te geven en slaap. Door de hond na een oefening te laten rusten zal de hond de oefeningen beter opslaan in de hersenen en dus onthouden. Na een training mag je wel afsluiten met iets leuks, even spelen bijvoorbeeld en daarna rust.

Beloning (Voertjes – trainertjes)
Met trainen is het belangrijk dat je jouw hond zo goed mogelijk kan motiveren mee te werken uit eigen beweging. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat jouw hond nu echt lekker vindt. Gebruik dit speciale voer om nieuw gedrag aan het leren. Bij de dierenwinkel heb je een groot assortiment voertjes waar je mee kan belonen. Zorg dat je hond het lekker vindt en er blij van wordt, ga dit eens goed uittesten.

Hou altijd in je gedachten dat trainen of oefen als spel moet voelen voor de hond. Dwing je hond dus nooit om te trainen want dit is iets dat je vrijwillig samen doet. Heeft de hond geen zin, prima, probeer het later weer.

De taak van de begeleider:
Vertrouwen in de begeleider is van essentieel belang. Dwing de hond nooit in een situatie die hij niet aan kan. De hond bepaald wanneer hij klaar is voor een volgend stapje. Wees een rots in de branding en neem leiding in moeilijke situaties. Als jijzelf in staat bent kalm te handelen dan zal je hond jou in vertrouwen kunnen volgen. Bedenk van tevoren wat je allemaal kan ondernemen als je in een moeilijke situatie komt. Welke vluchtroutes zijn er? Als je merkt dat je in de stress schiet probeer jezelf dan te kalmeren door één keer diep adem in te halen en drie keer rustig uit te blazen. Dit kalmeert omdat het je hartslag verlaagt. Herpak jezelf en neem leiding. Straf je hond nooit voor het uitvallen aan de lijn. Dit gooit alleen maar olie op het vuur want de hond heeft het immers als moeilijk genoeg. Ook zal de hond het straffen associëren met de al moeilijke situatie en niet met zijn gedrag. Hoe moeilijk het soms ook is, verhef je stem niet, let op je non-verbale communicatie en straf niet. Leer gedrag aan, zodat de hond zich er ook echt goed bij voelt.

Werk de komende periode extra aan het opbouwen van een goede band tussen jou en je hond. Snuffelspellen, massage, balans en coördinatie zijn een belangrijk onderdeel van het hele proces. Hoe meer het zelfvertrouwen van de hond groeit en hoe beter jullie band is, hoe soepeler alles zal gaan verlopen. De hond moet op jou kunnen bouwen en zich veilig voelen. Maak daarom elke dag even tijd om samen iets leuks te doen.

Stappenplannen voor training en oefening:
Je kan in deze online cursus alles vinden wat je nodig hebt om dit plan actief uit te voeren en je hond te helpen navigeren door onze drukke mensenwereld. Het samenwerken valt of staat bij jouw motivatie en dagelijkse toewijding. Het alleen lezen en half uitvoeren van de oefeningen zal half en zelfs geen goed resultaat geven. Als je echt met je hond vooruit wil dan zul je er aan moeten werken en jezelf ook echt kunnen verplaatsen in jouw hond. De problemen waar je met jouw dieren tegenaan loopt zijn er om een reden, om er zelf ook van te leren en er een beter mens van te worden. Het betekent niet dat dingen jouw schuld zijn, het betekend dat jouw hond jou ook iets komt brengen en leren. Misschien mag je wel leren meer assertief te zijn, je grenzen aan te geven of groeien in je eigen zelfvertrouwen, Geduld leren hebben, oude trauma uit jouw kindertijd aankijken, ben jij onderdrukt geweest of zit je in een relatie waarin je onderdrukt wordt en is je hond een katalysator. Er is veel meer achter de band met je hond, en gedrag dat iets met je doet is een uitnodiging om ook bij jezelf naar binnen te keren.

Geniet van het samenwerken en groeien.