4.10 Wandelen op een nieuwe plek

Nieuwe omgevingen ontdekken

Wist je dat honden van nature nieuwsgierig zijn? Ze vinden het geweldig om nieuwe dingen te ontdekken. Nieuwe smaken, geuren en plekken. Deze nieuwsgierigheid kun je heel goed prikkelen door je hond regelmatig nieuwe dingen aan te bieden. Een leuke manier is samen nieuwe plekken ontdekken. Veel honden wandelen altijd maar dezelfde routes. Dit kan echt heel erg saai zijn. Nu is het zo dat honden gewoontedieren zijn en dat ze dus erg goed gaan op regelmaat. Dus als je nu elke dag op een andere plek gaat wandelen en ook nog op verschillende tijdstippen, dan kan dat voor spanning en/of stress zorgen. Dit wil je juist voorkomen. Het is dus goed om dezelfde wandeltijden aan te houden en een dagelijkse routine. Maar naast de dagelijkse wandelingen is het dus aan te raden om ook eens samen op ontdekking te gaan. Bezoek eens regelmatig een nieuwe plek. Let wel dat je hond dit dus ook aan kan, een hondje dat je net hebt geadopteerd of bijvoorbeeld een bange hond heeft waarschijnlijk eerst andere hulp nodig en veel regelmaat en structuur. Weet je het niet zeker dan kun je altijd een reading boeken om naar de behoeftes van jouw hond te kijken.

Het opzoeken van nieuwe plekken stimuleert de nieuwsgierigheid van je hond en het zal hem aansporen op ontdekking te gaan. En dat is weer fantastisch voor het opbouwen van zelfvertrouwen en zijn zelfredzaamheid. Begin eerst met het uitzoeken van een nieuwe plek. Als je aankomt op deze plek dan laat je jouw hond eerst even rustig snuffelen en laat hem de omgeving in zich opnemen. Geef je hond hier echt de tijd voor. Dit is belangrijk! Als de hond alles in zich opgenomen heeft dan kan het ontdekken beginnen. Ga je dit voor het eerst doen wandel dan niet meteen te lang. Er kunnen zoveel indrukken op de hond afkomen waardoor die eerder vermoeid kan raken. Let goed op de lichaamstaal van je hond. Merk je dat hij vermoeid raakt zorg dan dat je weer terug naar huis gaat. Eenmaal thuis kan de hond lekker slapen en alle indrukken verwerken. Hou de dag erna dan ook zeker weer jullie gewone wandelroutine aan. Het legen van de stress-emmer is dan belangrijk, weet je nog?

Wanneer je hond steeds meer gewend raakt aan het ontdekken van nieuwe omgevingen kun je de tijd ook steeds meer opbouwen naar het kunnen van jouw hond. Sommige honden zullen al snel de smaak te pakken hebben en andere hebben wat langer de tijd nodig. Te veel honden wandelen elke dag maar datzelfde rondje. Dat gaat vervelen en is saai. Regelmatig nieuwe plekken ontdekken zal een welkome afwisseling zijn.

Mooie plekken pot:

Waarom: Dit spel heb ik bedacht om alle mooie en bijzondere plekjes te onthouden. En om jezelf te kunnen inspireren als je niet weet waar je moet gaan wandelen.

Wat: Ga de komende periode één keer per week naar een nieuw plekje om te wandelen. Rij eens rond in omliggende dorpen en vraag in je omgeving aan anderen waar zij graag wandelen. Bij elk plekje waar je gewandeld hebt en waar je het fijn of mooi vond, schrijf je een klein kaartje. Waar het was met de juiste gegevens erbij en wat je er zo mooi of leuk aan vond.

Vervolgens vouw je dit kaartje op en stopt het in de mooie plekken pot. Je gaat net zo lang door tot de pot vol is. En wanneer de pot vol zit met mooie, fijne en bijzondere plekjes ga je grabbelen.

Hoe: Grabbel in de pot en laat je verrassen. Dit is superleuk om te doen als je even geen inspiratie hebt of als je graag wil afwisselen tussen de mooiste plekken.

Opdracht: Ga opzoek naar een voor jouw hond fijne plek, een plek waar je hond zichzelf kan zijn en ontspannen kan leren wandelen. Een plek die helemaal aansluit bij zijn behoeftes.

Heel veel wandel plezier!