Om met je hond samen balansoefeningen te doen en hem te begeleiden over de oefeningen vraagt concentratie, evenwicht en coördinatie. Je leert zo samen te werken , samen communiceren en in balans te zijn. Je kan hier alles voor gebruiken wat je buiten tegen komt tijdens jullie wandelingen: Bankjes, omgevallen boomstammen, wortels van bomen, trapjes, stapstenen, enz. Maar je kan ook spullen gebruiken die je thuis al hebt: zeilen, tuinkussen, badmat, stokken van je dweil of bezem, olifantspoot, enz. Je kan ook alles kopen: Balans kussens, cavaletti blokken, brug, enz. Een korte zoektocht op google naar balans- en coördinatie materiaal zal je veel ideeën geven. Zelf gebruik ik een combinatie van de drie bovengenoemde.
Met balanstraining activeer je de proprioceptie, dit is het bewegingsgevoel/spiergevoel in dieren en mensen. Door middel van dit gevoel beoordeeld het lichaam exact de positie en de bewegingen van alle lichaamsdelen, de onderliggende reactie en de plaats in de ruimte. Het geeft je een besef van hoe je in de wereld staat en hoe beter die is hoe geaarder je zal zijn en hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Een baby’tje die de handen voor zijn ogen houd kan ooit weleens schrikken van zijn eigen handen. Dit komt omdat een baby het beweging- en spiergevoel nog aan het ontwikkelen is. Op deze manier, door balans en coördinatie werken we aan de fysieke, emotionele en mentale balans van de hond zelf en in relatie tot zijn omgeving. Zo op het eerste gezicht lijkt balanstraining op behendigheid, maar niets is minder waar. In deze oefeningen gaat het om: balans , rustige bewegingen , coördinatie , concentratie en evenwicht. En niet om snelheid, juist niet. We willen dat een hond denkt terwijl hij bezig is. Dit zorgt er meteen voor dat je hond meer in zijn lichaam gaat zakken. Honden met blokkades op de achterste chakra’s door trauma hebben vaak een slecht besef van hun lichaam, het achterstuk doet niet goed mee om het zo maar te zeggen. Deze oefeningen zijn dus buitengewoon goed om stevig op de pootjes te komen staan en meer IK power te krijgen.
Balansoefeningen hebben een gunstig effect bij:
Aandachtspunten bij: trekken aan de lijn, opspringen, overmatig blaffen, angst of agressie naar mensen en dieren, nervositeit en rusteloosheid en hyperactiviteit. Probleem met het bewegingsapparaat en bij revalidatie. Verfijning van bewegingsmogelijkheden bij sportprestaties. Blokkades in de achterste chakra’s en honden met een trauma.
Balanstraining kunnen we inzetten voor:
Lichaamsbewustzijn , Spierkracht , Coördinatie , Evenwicht , Lichaamsbewustzijn , Observatie van het gestel , Grenzen durven te verlegen , Concentratie , Samenwerking tussen hond en begeleider, Zelfredzaamheid , Zelfvertrouwen , fun, aarding.
Parcours doorlopen:
Een parcours loop je rustig door zonder er een volg-oefening van te maken of een behendigheidstraining. Je maakt rustige bewegingen en beloont de hond voor eigen initiatief. De hond gaat leren zich bewust te worden van zijn lichaam en hoe het beweegt. Daarom willen we liever geen gebruik maken van cue’s. Je beloont met je stem en met wat lekkers. Als de hond interesse toont en over de toestellen loopt dan mag je direct belonen. Draag een buideltje om makkelijk snoepjes uit te pakken. Wanneer hij terughoudend is geef hem dan de tijd om te observeren en dwing hem niet. Wacht even en toont hij dan interesse meteen weer belonen. Zo moedigen we onderzoekend gedrag aan. Daarnaast leert de hond ook dat hij nee mag zeggen en dat geeft hem controle -> Autonomie, wat weer ten goede zal komen aan zijn zelfvertrouwen. Is de hond onzeker begeleid hem dan wat meer met de stem , je hand of wat lekkers. Ga niet te snel en neem je tijd om het parcours rustig te doorlopen. Blijft de hond op een toestel staan of zitten beloon dan voor het stilstaan of zitten. Rust is waar we voor willen gaan dus neem je tijd. Alles wat al kan mag je aanmoedigen en belonen maar ga niet lokken of dwingen. Onthoudt dat het allemaal als spel mag voelen en leuk is voor jou maar vooral ook de hond.
Enkelvoudige oefeningen:
We beginnen eerst met simpele enkelvoudige oefeningen die de hond aankan. Dus eerst leer je bijvoorbeeld hoe hij op een krukje kan staan, dan over drie krukjes heen lopen. En bijvoorbeeld dan leren over een zeil te lopen met hoepels of fietsenbanden en dan over verschillende stokken stappen die achter elkaar liggen. Heb je die alle drie los al geleerd dan pas ga je naar de oefeningen van een doorlopend parcours en kan alles achter elkaar gedaan worden. Rustig aan beginnen en dan pas verder. Die basis moet eerst goed zijn en neem hier meerdere sessies de tijd voor. Ontdek deze rustig op het eigen tempo. Laat de hond eerst even rustig snuffelen aan de spullen. Vervolgens mag je de hond vragen om ergens op of overheen te stappen, dit op zijn eigen tempo. Dit kan langzaam of snel gebeuren het gaat erom dat de hond het als leuk ervaart. Als het te spannend is mag de hond ten alle tijden uitstappen, autonomie is belangrijk. Je kan hem dan helpen met een voertje of speeltje. Zolang de hond het maar als prettig ervaart.
Doorlopend parcours:
Wanneer we de hond hebben voorgesteld aan de enkelvoudige oefeningen kunnen we deze gaan uitbreiden en een parcours gaan afleggen. We letten hierbij goed op de veiligheid en wat de hond aan kan. We willen een blessure absoluut voorkomen, controleer dus of je materialen wel veilig zijn voor de poten enz. Hou de focus bij het lopen, wees rustig en let goed op. Houd de aandacht bij je hond. Je herhaalt de oefeningen een aantal keren en je gaat steeds iets meer van je hond vragen. Gaat de hond snel dan ga hem iets vertragen zodat die steeds rustiger moet bewegen. Hierdoor moet de hond zijn lijf steeds bewuster gebruiken. Let goed op je eigen houding. Zorg dat je handen laag blijven om trekken te voorkomen. Houd de lijn slap en als je thuis bent zonder lijn. Links en rechts afwenden bevordert de communicatie tussen de twee hersenhelften en bevordert het leervermogen. Hoogte oefeningen maken de hond behendiger want hij moet meer opletten waar hij zijn poten neerzet, waardoor hij zijn gangen verbetert en zijn spieren
Start en stop signaal
We geven een start signaal als we gaan beginnen en een stopsignaal als we stil staan. Oefen die eerst eens rustig zonder hindernissen. Geef een cue bijvoorbeeld: start of yes. En loop een aantal passen en dan komt het stop of te wel stilstaan cue, bijvoorbeeld stop of wachten en sta dan stil. Loop één pas na de cue start en zeg dan weer stop en sta stil. Bouw dit op van één naar tien passen en oefen dit een tijdje tot het kwartje valt. Dit is meteen handig om je hond te leren stoppen als hij met jou aan het wandelen is.
Wat je zou kunnen gebruiken:
Wees creatief in het bedenken van oefeningen. Zolang het veilig is kun je van alles maken en plaatsen.
In deze afbeelding zie je een ladder. De ladder is voor elke hond te gebruiken , mist je het afstemt op de grootte van je hond en de lengte van de rug en poten. Voor sommige combinaties is het met een bepaalde afmeting tussen de sponningen niet haalbaar om de hond te leren het rustig te doorlopen. De ladder kun je in de lengte gebruiken , maar ook overdwars. Je past de mogelijkheid aan aan de hond en kunt ook uitbreiden met een slalom overdwars en nog moeilijker met een motorband aan het einde, zodat de ladder hoger komt te liggen.
In deze afbeelding werk je met stapjes, en die moet je voorzichtig opbouwen. Elke hond kan het leren, mits je de juiste maat kruk gebruikt, afgestemd op de grootte van de hond en lengte van de rug en poten. Je begint eerst met het aanleren van één of twee pootjes erop ( zet er dan meerdere neer wanneer de hond niet op één krukje past). Je kunt de hond helpen door met iets lekkers voor zijn neus hem omhoog te bewegen op het krukje. Kan je hond in rust met twee poten erop staan dan ga je een stap verder en vraag je de hond om met vier poten erop te stappen. Kan de hond in rust met vier poten erop staan , dan vraag je hem met twee voorpoten af te stappen, vervolgd door de achterpoten. Doe alles rustig. Merk je dat het erg moeilijk is voor de hond, laat je dan niet verleiden door een snelle beweging te vragen, daar kan de hond zich erg op misstappen. Je kan nog over de open gleuf een stukje antislip plakken, de hond kan er tussen glippen als zijn pootje klein genoeg is, controleer dit dus eerst!
Met de hoogtesprongen kun je de hond leren goed zijn voorkant en achterkant te ” verzamelen ” de ideale hoogte van een sprong varieert per ras. We houden voor de hoogte van de sprong de polshoogte van de hond aan. Je start de oefening met één keer rustig over de sprongen te stappen. Daarna ga je je pas steeds meer vertragen en laat je de hond voor de sprong stilstaan, daarna met twee poten erover heen en als laatste doorstappen met de achterpoten. Veel honden zullen de eerste keer met de achterpoten de sprong eraf tikken, omdat ze minder bewust zijn van hun achterkant.
Hou in gedachten dat het parcours echt rustig doorlopen moet worden. Heel beheerst en gecontroleerd. Maak er geen behendigheidsoefening van.
Buiten Freestyle:
Buiten kom je ook genoeg hindernissen tegen die je kan gebruiken om mee te oefenen. Leg in het bos bijvoorbeeld stokken achter elkaar op de grond neer. Of kom je een bankje of muurtje tegen, laat je hond daar dan eens overheen lopen. Kiezelsteentjes, zand , antislip opstapjes bij een deur, wees creaties en probeer van alles uit. hou alleen rekening met het kunnen en het lijf van je hond. Kan je hond het aan? Ja? Oke, dan rustig over het obstakel heen.
Opdracht:
Nu is de beurt aan jou, ga thuis en buiten aan de slag om met je hond balans en coördinatie te doen. Tag mij vooral in je post op Instagram of Facebook, dan kan ik zien hoe goed jullie bezig zijn.