3.3 Neuswerk & hersenwerk

Basis stappenplan voor Hersenwerk

Wanneer je gaat beginnen aan hersenwerk met je hond dan zijn er een aantal stappen die je mag doorlopen. Een puzzel die die nieuw is voor je hond moet je in stappen aanleren. Anders kan het zijn dat je hond gefrustreerd raakt, opgeeft of geen spellen meer wil spelen. Een kind dat voor de allereerste keer een puzzel gaat maken geef je ook geen puzzel met 1000 stukjes. Je start met een puzzel geschikt voor het kind en legt eerst de basis goed uit. Voor een hond telt dit ook, je wil dat je hond het snapt, succes zal behalen en zich er goed door voelt, zelfvertrouwen krijgt en een zelf oplossend vermogen ontwikkeld. Om je een beetje op weg te helpen heb ik hier een basis stappenplan voor je klaarstaan.

Doel van hersenwerk:
De binding tussen de eigenaar en de hond versterken, je zult de meest favoriete persoon ever zijn van je hond als je dat al niet was. De hond een mentale uitdaging bieden en rust laten vinden door hem gebruik te laten maken van zijn neus. Voldoen aan natuurlijke behoeftes, stress emmer legen, zelfvertrouwen opbouwen en fun maken!

Tips voor tijdens het hersenwerken:

  • Praat niet of nauwelijks, zodat je hond zich maximaal kan concentreren.
  • Laat je hond ‘uit snuffelen’ voordat je het spel/puzzel opnieuw vult. Je wacht dan dus tot je hond contact met jou maakt en hiermee zegt: Oke, all done now.
  • Puzzel niet langer dan 5 tot 10 minuten achter elkaar en per dag ook al vind je hond het erg leuk. Gevorderde honden kunnen 10 tot 15 minuten puzzelen.
  • Als je hond driemaal wegkijkt van de puzzel, wegloopt of met andere dingen bezig is, betekent dit dat je moet STOPPEN MET HET HERSENWERK!!! Je hond geeft hiermee aan dat het genoeg is. Hij zal ander overprikkeld raken als je doorgaat en dit heeft dan het tegenovergestelde effect.
  • Wanneer je hond bij een stap ‘voertjes’ laat liggen, kan dit twee dingen betekenen; één je hond is moe, als je dit vermoedt STOP DAN MET HET HERSENWERK!!! Of twee, de puzzel is te moeilijk. Ga in dat geval een stap terug in het spel/puzzel.
  • Gebruik altijd een niet schuivende ondergrond om het spel aan te bieden! Hierbij moeten zowel je hond als het spel op de niet schuivende ondergrond staan. Een tapijt bijvoorbeeld of een yoga-mat. De yoga matten van de Action zijn hier heel fijn voor. Schuiven is frustrerend en slecht voor het lijf en de concentratie, het haalt de fun uit de sessie.
  • Laat je hond netjes wachten, terwijl je de puzzel klaarmaakt. Bijvoorbeeld met een “blijf” op een kussen wat in de buurt ligt. Als dat nog niet kan dan kun je het spel eventueel op tafel klaarmaken en dan neerzetten op de grond. Leer je hond dit wel, even wachten is een mooie oefening.
  • Eén is géén! Gebruik bij elke stap van de oefening altijd meerdere ‘voertjes’ (ongeveer 5 á 15 stuks). Ben je bang dat je hond te vet wordt kijk dan echt naar de kwaliteit van voertjes of gebruik eigen brokjes als je hond dit ook lekker vindt.

Spelopbouw tips:
Bij elke stap gebruik je dus meerdere voertjes. Je mag een stap meerdere keren herhalen als je hond dit nodig heeft en ga pas naar een volgende stap als de stap ervoor goed ging. Na elke vulling mag je jouw hond de cue “zoek” geven en naar de puzzel wijzen. Dit is het teken voor jouw hond dat jij klaar bent en je hond mag beginnen. Blijf erbij zitten en help alleen als het nodig is. Dit kun je zien als de hond je bijvoorbeeld aankijkt. Je blijft erbij want dit is iets dat je samen met je hond doet. Als de hond uit gesnuffeld is dan mag je hem weer vriendelijk naar zijn plaats brengen en vraagt hem weer te wachten. Je vult de puzzel weer en dan als je klaar bent geeft je weer de cue: zoeken.

Dit blijf je zo herhalen totdat de tijd om is of als je hond moe wordt. Het maakt niet uit hoe goed je hond in een spel wordt, het hoeft niet altijd meer en moeilijker. Het gaat er vooral om dat je plezier maakt samen. Als je hond een spel dus heel goed kan betekent dit niet dat het spel nu saai is. Afwisselen is leuk natuurlijk en honden hebben allemaal hun eigen voorkeur. Sommige honden houden van harde materialen, sommige van zachte. Grote puzzels met drie verschillende puzzels (als ze de losse puzzels al kunnen kan je meerdere tegelijk neerleggen) Dit is dan een struin puzzel, pietluttige werkjes, grofwerk enz. Leuk om te ontdekken wat de voorkeur van jouw hond is.

Laat je honden apart snuffelen als je meerdere honden hebt zodat ze elkaar niet op hoeven te jagen, dit haalt het plezier uit het spel. Neem je tijd ervoor, je hond voelt of je er met je aandacht bij bent en of je het van harte doet. Maak een duidelijk start signaal en een duidelijk stop signaal, dit houdt in dat je aankondigt dat je gaat starten en zegt wanneer het klaar is. Ruim dan ook alles meteen op, dit is duidelijk voor je hond. Gaat je hond slopen, niesen (oversprong gedrag – module wat zegt je hond) onrustig bewegen, weglopen of bijvoorbeeld plat op de grond liggen dan kan het zijn dat het te moeilijk is of je hond is moe. Ga een stapje terug of stop het spel.

Heb je een oudere hond of een hond met last aan het lijf dan kan het zijn dat je een verhoging moet gebruiken. Een krukje bijvoorbeeld. Het kan per hond verschillen wat de behoefte is, sommige honden kunnen liggend beter een puzzel doen bijvoorbeeld. Pas dan de hele puzzel aan op je hond zodat het leuk is en hij er makkelijk bij kan.

Spelopbouw:

Stap 1: Laat je hond kennis maken met het materiaal. Laat de hond er even aan snuffelen en ontdekken wat het is. Dit dus zonder lekkers erin.
Stap 2: Plaats de ‘voertjes’ vlak langs het voorwerp.
Stap 3: Plaats een ‘voertje’ tegen het voorwerp aan.
Stap 4: Plaats een ‘voertje’ op het voorwerp.
Stap 5: Plaats de ‘voertjes’ nog duidelijk zichtbaar half in het voorwerp, erop of eronder.
Stap 6:Plaats de ‘voertjes’ nog duidelijk zichtbaar half in het voorwerp, erop of eronder. Je kan de hond hierbij helpen door het voorwerp vast te houden.
Stap 7: Verstop de ‘voertjes’ onder het voorwerp. Kies ervoor ze nog aan de randjes te leggen.
Stap 8: Verstop de ‘voertjes’ dieper in of onder het voorwerp/het materiaal van de puzzel.

TIP: Heeft je hond het moeilijk met wachten tijdens het vullen van de puzzel? Gooi enkele snoepjes/’voertjes’ buiten de puzzel of vraag iemand om te helpen bij het klaarmaken van de puzzel.